החודש לפני 64 שנים החל בית החולים מאיר לתפקד כבית חולים כללי. עד אז, שימש המוסד כבית חולים לחולי ריאות בלבד, והיה בבחינת פיל לבן.
אקלים טוב לחולי ריאות
בשנות הארבעים של המאה העשרים נחשב השרון הדרומי לאזור שהתברך באקלים טוב ומועיל להחלמת חולי ריאות. באמצע העשור גובשה תכנית לבנות בכפר סבא בית חולים לחולי ריאות. חלף עוד עשור בקירוב עד שהתכנית קרמה עור וגידים.
סנטוריום בלי חולים
בית החולים מאיר לחולי ריאות פתח את שעריו ביולי 1956, עם קיבולת אִשפוז של 240 חולים ותכנון להגדילה ל-400 חולים. עד מהרה הסתבר שהצפי לחולי שחפת בארץ היה מוטה כלפי מעלה, ולמעשה אפילו קיבולת אשפוז של 240 חולים הייתה מופרזת.
בפברואר 1959 דיווח עיתון 'מעריב' לקוראיו כי "הבניין תוכנן לאשפוז 400 חולים, אולם הציוד הוכן ל-240 מיטות בלבד וכיום נמצאים שם רק 150 חולים. שתי קומותיו העליונות של הבניין בן 7 הקומות (כולל מרתף) עומדות עד היום הזה ריקות". שנה לאחר מכן, בינואר 1960, ציין עיתון 'דבר' תחת הכותרת "סנטוריום גדול בלי חולים", כי בית החולים הגדול לחולי ריאות "עומד כמעט ריק בגלל מחסור ב… חולים".
לנוכח הניצול החלקי בלבד של בית חולים מאיר נדרש שינוי בייעודו, אולם חילוקי דעות בקופת חולים ובינה לבין משרד הבריאות בנוגע לעתידו של המוסד ובשאלות מימון המהלך עיכבו קבלת החלטה.
מושבה יוצאת למאבק
במציאות הזאת נכנסו המועצה המקומית כפר סבא ומועצת הפועלים במושבה בעובי הקורה. הן הפעילו לחצים ומאמצי שכנוע במישורים ההסתדרותי והממשלתי ובקופת חולים על מנת לשנות את ייעודו של בית החולים מטיפול במחלות ריאה לבית חולים כללי אזורי.
בחודש מרץ 1959 כתב ראש המועצה המקומית, מרדכי סורקיס, למזכיר הסתדרות העובדים הכללית, פנחס לבון, כי "בית החולים במצבו הנוכחי אין לו כל הצדקה תכליתית מוסרית, אינו עומד בשום מבחן של המציאות באשפוז חולים בבתי חולים בארץ ואינו מתיישב עם העובדה שבבילינסון שוכבים חולים בפרוזדורים, ובבית החולים 'השרון' מוסיפים בבניין אגפים חדשים. כאן בלב ליבה של הארץ עומד בית חולים על ציודו שומם".
עימות עם קופת חולים
בינואר 1960 קיימה מועצת הפועלים ישיבה פומבית, בהשתתפות משה סורוקה, גזבר קופת חולים כללית, שבה סורקיס ומזכיר מועצת הפועלים בכפר סבא, זאב בלפר, יצאו בחריפות נגד משרד הבריאות ובעיקר נגד מרכז קופת חולים, שמתעלם מהדרישה להפוך את בית חולים מאיר לבית חולים כללי.
סורקיס תקף אישית את יו"ר הוועד המפקח של קופת חולים, פנחס רשיש, שהיה גם ראש עיריית פתח תקווה, שהוא דואג לבתי החולים בעירו – בילניסון והשרון – אבל מזניח מקומות אחרים.
הכרעת שר הבריאות
במישור הממשלתי, נפגשו סורקיס ובלפר עם שר הבריאות, ישראל ברזילי, במגמה לשכנע אותו לקדם את שינוי ייעודו של בית חולים מאיר לבית חולים כללי. בפגישה הביע ברזילי את "נכונותו להקציב סכומים מתקציב הפיתוח של משרד הבריאות לצורכי הפיכת בית חולים 'מאיר' לבית חולים כללי".
התפקוד הלא יעיל והבזבזני של בית החולים מאיר, כמו גם המאבק שניהלו המועצה המקומית ומועצת הפועלים, השפיעו, אומנם באיחור, על ההחלטה לשנות את ייעודו.
ב-30 באוקטובר 1962 נפתחה בבית חולים מאיר מחלקה פנימית, וכעבור שבועות אחדים נפתחה מחלקה כירורגית, וייעודו שונה לבית חולים כללי, אשר נועד לשרת את אזור השרון ויישובי עמק חפר.
מאת איציק גרינברג – העמותה לטיפוח מורשת כפר סבא
כתבות נוספות על המורשת וההיסטוריה של כפר סבא:
לכתבה על סלילת הרחוב הראשון של כספר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על מאבק המים הגדול במושבה הצעירה כפר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על הרכבת הראשונה של כפר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על האופרה הראשונה שהוצגה בכפר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על כיבוש כפר סבא הערבית – הקליקו כאן.
לכתבה על אברהם קרן ראש המועצה הראשון של כפר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על בית היולדות הראשון של כפר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על פיגוע רצחני, שיצא מקלקיליה, נגד פועלי כפ"ס – הקליקו כאן.
לכתבה על התיכון הראשון במושבה כפר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על פעולת התגמול – פיצוץ משטרת קלקיליה – הקליקו כאן.
לכתבה על ביקור הרב בראשי הרצוג במושבה כפ"ס – הקליקו כאן.
לכתבה על הפיכה פוליטית במועצה המקומית כפר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על אכלוס שכונת התימנים "שבזי" בכפר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על קביעת גבולות כפ"ס ע"י ממשלת המנדט הבריטי – הקליקו כאן.
לכתבה על הבחירות המוניציפליות הראשונות בכפר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על ראש העיר הראשון של כפר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על השיכונים הראשונים שניבנו בכפר סבא וביישוב היהודי – הקליקו כאן.
לכתבה על פגישה מרגשת 90 שנה אחרי הפיגוע בכפר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על מורשת ברוך עמרמי בכפר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על החורשה בכפר סבא שהופצצה במלחמת העולם הראשונה – הקליקו כאן.
לכתבה על חנוכת מרפאת קופת חולים ששירתה שני שליש מתושבי כפר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על חנוכת סניף קופ"ח הראשון בכפר סבא על ידי גולדה מאיר – הקליקו כאן.
תגובות