מהנדסת עיריית כפר סבא, עליזה זיידלר גרנות, דורשת מראש העיר, רפי סער, ומהיועץ המשפטי של העירייה, עו”ד אלון בן זקן, לקבוע מועד להליך שימוע לפיטורי המהנדסת – או, לחילופין, להודיע על ביטול ההליך. בא כוחה של זיידלר גרנות, עו”ד ירון סולברג, שיגר לשניים מכתב חריף, בו הוא תובע מהם לשים סוף לעינוי הדין ולהתעמרות במהנדסת העיר, שנמשכים חודשים ארוכים.
המכתב פורס תמונה מטלטלת של התעמרות, חרמות, השפלות וסיכול שיטתי של יכולתה לבצע את תפקידיה, שמוקנים לה על פי חוק. גם אם “רק” רבע מהעובדות והתאריכים, שמתועדים במכתב, התרחשו כהווייתם, מדובר בפרשייה חמורה המחייבת התערבות חיצונית של מערך הייעוץ המשפטי לממשלה.
המהנדסת: ראש העיר מכפיש באופן גס וחמור
“ביום 26.6.2024”, כתב עו”ד ירון סולברג, “שלח ראש העיר זימון לישיבת מועצת עיר שהייתה אמורה להיערך ביום 3.7.2024 בעניין שימוע טרם פיטורין למהנדסת העיר. לזימון לשימוע צורף מסמך, בחתימת ראש העיר מיום 17.6.2024, שמפרט את העילות שבעטיין, כביכול, הוא רוצה להביא לסיום עבודתה של המהנדסת בעירייה. חיש מהר, תוך דקות, מצא מסמך זה את דרכו לרשתות החברתיות ולפרסום במדיה. בכך עלה בידי ראש העיר להכפיש באופן גס וחמור את מהנדסת העיר”.
“אלא שראש העיר החליט, מסיבותיו שלו, שלא לקיים את השימוע במועדו ולדחותו ללא תאריך. עד היום (המכתב נושא את התאריך 18.8.2024), למרות שחלפו למעלה מ-50 ימים, ראש העיר טרם קבע מועד חדש לשימוע. כך נוצר מצב חמור וקיצוני ביותר. כתב האשמה – חסר היסוד יש להוסיף מייד – שבו הכפיש ראש העיר את מהנדסת העיר באופן גס ומקומם, ואף ייחס לה טענות כוזבות, אינו מאפשר לה להתגונן מפני טענות סרק אלה ולהגן על שמה הטוב, המקצועי והאישי”.
מגעים פוליטיים חשאיים מאחורי הקלעים
מעמדה של מהנדסת העיר מוגן בחקיקה ראשית של הכנסת, כאחת משלושה שומרי הסף בשלטון המקומי (השניים האחרים הם גזבר העירייה והיועץ המשפטי), שניתן לפטרם אך ורק ברוב של שני שלישים מחברי מועצת העירייה. לקואליציה העירונית של רפי סער חסרה אצבע אחת, כדי להגיע לשני שלישים.
בנוסף, ספק רב אם חברי סיעות הקואליציה המזוהות עם מרצ (3 מנדטים) ויש עתיד (2 מנדטים), יצביעו בעד פיטורי המהנדסת. קל וחומר, כאשר הנימוק המרכזי לפיטוריה, הוא שכביכול לא חזרה לארץ מספיק מהר אחרי 7 באוקטובר 2023 מטיול משפחתי ביפן שתוכנן זמן רב מראש.
האדריכלית עליזה זיידלר גרנות נחשבת לאשת מקצוע מוערכת וישרה. היא כיהנה לפני כן כמהנדסת העיר הוד השרון וכמהנדסת העיר רמת גן. רפי סער, שלמד איתה באותו שכבה בתיכון כצנלסון בכפר סבא, הוא זה שהביא אותה מרמת גן לכפר סבא, לפני שעבר ביניהם חתול שחור. מאז שיגור המכתב על ידי בא כוחה של המהנדסת, חלף חודש נוסף, קרי עד היום חלפו כבר 80 ימים של עינוי דין.
מבדיקת המקומון הדיגיטלי, שרון אונליין, עולה כי בימים האחרונים התנהלו מאחורי הקלעים מגעים פוליטיים בניסיון לגבש או לבלום – תלוי מאיזה צד מסתכלים – רוב של שני שלישים במועצת עיריית כפר סבא, לצורך ביצוע השימוע במועצת העירייה.
רשימת התעמרויות בלתי נתפסת
עו”ד ירון סולברג המשיך וכתב לראש העיר וליועץ המשפטי של העירייה: “למעשה, מאז שראש העיר החליט שלא לקיים את השימוע במועדו, ועד לעת הנוכחית, הוא מתנכל למהנדסת העיר ללא הרף, ופוגע בה בכל דרך אפשרית. לא נימנה כאן את מכלול הפעולות והאמירות המתועדות היטב, אלא את העיקריות שבהן בלבד: ביום 17.7.2024 קיים ראש העירייה ישיבה עם מנהלת הרישוי, מנהלת תמ”א 38 ואדריכלית העיר בעניין סדר היום לישיבת הוועדה לתכנון ובנייה הקרובה, וזאת ללא השתתפותה של מהנדסת העיר, כפי שהיה נהוג עד כה. בעשותו כן פגע ראש העיר בתחום סמכותה ואחריותה של מהנדסת העיר”.
“ביום 24.7.24 יו”ר הוועדה המחוזית ומתכננת המחוז הגיעו לוועדה המקומית לתכנון ובנייה לביקור, יזום על ידם, על מנת לדון בקידום תכנית ‘פארק התעסוקה המוביל’ (אזור התעסוקה העתידי של העיר). לדיון זה הוזמנה אדריכלית העיר בלבד, בעוד שמהנדסת העיר, מודרה ולא הוזמנה גם לפגישה זו”.
“ביום 31.7.2024 עדכן מנכ”ל העירייה את מרשתנו כי ראש העיר הינחה שלא לזמן אותה לשום ישיבה בשום נושא. ואכן החל ממועד זה בוטלו כל זימוני הישיבות למהנדסת העיר, ובמקביל היא לא זומנה לכל ישיבה אחרת. חרם מוחלט, אגרסיבי ואלים”.
“ביום 1.8.2024 בוטלה השתתפות מהנדסת העיר בישיבה השבועית הקבועה בנושא הסכם הגג (של עיריית כפר סבא עם הממשלה לתכנון ובנייה ומימון תשתיות). הישיבות המשיכו להתקיים ללא נוכחות מהנדסת העיר”.
“ביום 6.8.2024 עדכנה אדריכלית העיר את מהנדסת העיר, כי מנכ”ל העירייה הינחה אותה להסיר את מהנדסת העיר, מרשימת משתתפי ‘פורום קבלנים’ שזכו במכרזי הבניה למגורים של תמ”ל 1088 (פרויקט קריית הצעירים). יצוין כי ישיבה זו זומנה על ידי אדריכלית העיר (ולא על ידי ראש העיר כנטען על ידכם), וזאת בהמשך ישיר להחלטות להן הייתה מהנדסת העיר שותפה מובילה במסגרת תפקידה”.
“ביום 7.8.2024, מספר רגעים לפני שהחלה הישיבה החשובה בעניין תמ”ל 1088 עם הקבלנים שזכו במכרזים (של רשות מקרקעי ישראל להקמת מאות יחידות דיור בקריית הצעירים), ניגש מנכ”ל העירייה אל מהנדסת העיר והודיע לה שראש העיר דורש שהיא תעזוב את המקום. כמובן שמהנדסת העיר לא הסכימה להיעדר מישיבה מקצועית חשובה זו, אך ראש העיר בכוחנות ובאגרסיביות איים, כי יקרא לכוחות הביטחון כדי להוציאה בכוח. בנקודה זו עזבה מהנדסת העיר את המקום, תוך שהיא אומרת לקבלנים שהיו בסמוך, כי אל להם לדאוג משום שהיא תעשה הכול כדי שהעבודה לא תיפגע”.
“לפני ימים אחדים נתן ראש העיר הנחייה למנכ”ל, שלא לזמן את מרשתנו לישיבות ‘פורום מנהלי אגפים’, שמתקיימות אחת לחודש ואכן לישיבות עתידיות שכבר נקבעו ביומנה של מהנדסת העיר, נשלח ביטול גורף”.
עו”ד סולברג: שיטה פסולה ואלימה
עורך הדין סולברג סיכם: “פגיעות משמעותיות אלה נועדו לפגוע במעמדה של מהנדסת העיר, לכרסם בתפקידה וכן להשפילה בפני מנהלים מקבילים בארגון וכן בקרב גורמים מחוץ לוועדה ולעירייה. כל הפגיעות הללו נעשות מבלי שלראש העיר נתונה הסמכות לעשות כן. ראש העיר נרתע ונמנע בפועל מקיום שימוע, כנדרש
בדין, ותחת זאת הוא מצא שיטה – פסולה ואלימה – למדר את מהנדסת העיר ולמנוע ממנה להשתתף בכל ישיבה מקצועית שמשתתפים בה גורמי חוץ או פנים, בין אם ראש העיר זימן את הישיבה ובין אם גורם אחר, לרבות זימון ישיבה על ידי עובדים הכפופים מקצועית וארגונית למהנדסת העיר”.
“כל זאת ללא קיום שימוע וללא מתן אפשרות להגיב לטענות הסרק שהעלה ראש העיר בזימון לשימוע. עובדות אלה מלמדות ומוכיחות יותר מכל על כך שראש העיר מנצל לרעה את מעמדו וכוחו כדי לפגוע בשומרת סף, וזאת בדרך שאינה חוקית. לעובדות אלה תהיינה השלכות ישירות על השימוע שייערך, אם בכלל יערך. כידוע לכם, לא בכדי קבע המחוקק שסיום תפקידה של מהנדסת העיר לא יעשה על ידי ראש העירייה. המחוקק ידע היטב מדוע אינו נותן כוח זה בידי ראש העירייה”.

ראש עיריית כפר סבא, רפי סער. צילום: עיריית כפר סבא
נו באמת.
הייעוץ המשפטי לממשלה לא מעמיד לדין אנשים שפרצו לבסיס צבאי, לא מוציא לנבצרות ראש ממשלה שגידל את החמאס ואת בן גביר. שיטפלו במקרה של התעמרות בעבודה?