בשנים האחרונות אימצו רבים בישראל, את מנהגי ההלאווין, הלא הוא “ליל כל הקדושים”, על מנהגיו השונים. בסוף השבוע הזה ציינו את ההאלווין בקהילות בהרצליה, בהן אלון וקהילת הרצליה הצעירה, באירועים מיוחדים לילדים.

פוסט פייסבוק שפרסמה בקבוצה מארגנת האירוע, ניבה עומר-בז’ז’ינסקי לפני האירוע בהרצליה הצעירה עורר ויכוח סוער בקרב המגיבים השונים. “השכונה שבה אני גרה בהרצליה, למיטב זכרוני היא שכונה יהודית”, כתבה אחת התושבות בשכונה, “אני רואה חשיבות גדולה בזרעים אותם אנחנו זורעים בילדים ובאופן שהזרעים הללו יצמחו. מה הם יודעים? מה יכירו? למה ירגישו שייכים?

“זה חלק חשוב בפיתוח זהות ישראלית השייכת למקום ולהוויה שהילדים גדלים לתוכה ומבלי כל קשר לדת. זהות בהכרח תהיה חזקה יותר כשתהיה מגובה בידע ובבחירה חופשית. אך הידע מגיע לפני הבחירה. אין שום מניעה כי הילדים יכירו את עולם הנצרות, האסלאם ודתות נוספות. להיפך. אבל כאשר מחליטים לחגוג חג נוצרי, המציין את הקורבנות של הדת הנוצרית, ולצרף את כל הילדים לאירוע, זאת מבלי שהם יודעים מה הם חוגגים, למי שייך החג, מהו הקשר- אם בכלל קיים- למקום בו הם חיים ולהוויה לתוכה הם גדלים, לטעמי יש בכך טעם לפגם רחב”.

“אין דרך יותר פשוטה לאמר זאת – בושה וחרפה!!!”, כתב מגיב אחר, “זה פשוט התפוררות הערכים. ולחשוב שרק לפני 3 דורות הסבים והסבתות שלנו נלחמו בכדי לחגוג חגים בארץ ישראל”… רבות מהתגובות דווקא בירכו על קיום האירוע בשכונה. אחד התושבים כתב: “יוזמה כיפית ומהממת. תחפושות, קישוטים וממתקים. כיף גדול. אפשר ורצוי להיות פחות כבדים, פחות שיפוטיים ופחות היסטריים. אם ילדים יחשפו לחג נוצרי, זה לא יעודד אותם להתנצר. ומותר, לערב אחד בשנה, לאמץ סממנים של חג לא יהודי למרות “שזו שכונה יהודית”.

ניבה עומר–בז'ז'ינסקי

ניבה עומר–בז’ז’ינסקי. צילום: פרטי