היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית במשרד להגנת הסביבה דורשת מניסים כחלון לפנות את המערה שבה הוא מתגורר במצוק סידנא עלי בהרצליה עד 17 ביוני. אם לא ייענה לדרישה, יפעלו המשרד להגנת הסביבה ורשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לפינויו הכפוי ולאיטום המערה ושלל החללים שחצב כחלון במצוק, כך פורסם בדה מרקר.

בעל.ת עסוק, רוצה שיכירו אותך? לקבלת חשיפות שיא בשרון אונליין לחצ.י כאן!

כחלון (78) הקים את המערה ואוסף החללים בה לפני 50 שנה, כאשר חצב במצוק הכורכר בעצמו, ושילב בהם חומרים טבעיים כמו צדפים ואבנים. כיום מוכר המקום כ"בית הצדף", ולאורך השנים פקדו אותו גם מבקרים ותיירים רבים.

בצו שקיבל כחלון בימים האחרונים ושעליו חתום סמנכ"ל בכיר לפיקוח ואכיפה במשרד להגנת הסביבה, יצחק בן דוד, דורשת היחידה הארצית מכחלון להסיר את המבנים והחללים שחפר ולשקם את הסביבה החופית והמצוק. עוד נדרש מכחלון להפסיק להזרים שפכים סניטריים מהמתחם בצינור המוביל לחוף ולים, לפנות את כלל המתקנים ברצועת החוף, ולהשיב את המצוק והחוף לקדמותם, נקיים מפסולת וממבנים. "אם לא יבוצע הצו של המשרד לא יאוחר מ-17 ביוני, יפעל המשרד בשיתוף רמ"י וגורמים נוספים לפינוי ואיטום מיידי של המתחם, על פי חוק".

עוד צוין בצו כי הקנס הקבוע בחוק לביצוע עבירה של פגיעה בסביבה חופית הוא 452 אלף שקל, וכי אי ביצוע הצו הוא עבירה פלילית וכרוך בקנס של 226 אלף שקל – והמדינה יכולה להכפיל את סכום הקנס. בצו הובהר כי על כחלון לבצע את העבודות בנוכחות מפקח מטעם המשרד להגנת הסביבה.

מערות חוף סינדי עלי

מערות חוף סינדי עלי. צילום: י.ש.צ

הצו ניתן לאחר התראה שנשלחה לכחלון בחודש יולי האחרון, והזמנה לשימוע שאליו כחלון לא התייצב, ולאחר שלא הוצגו למשרד מסמכים התומכים בחוקיות פעולות הבינוי והחפירה במתחם המצוק ורצועת החוף.

המתחם נמצא על קו החוף וכולל מבנים על הקרקע, על רצועת החוף, על מצוק הכורכר הטבעי, ומערות חפורות מתחת לקרקע ובתוך המצוק. המבנה כולל יותר מ-50 חללים ופתחים שנחפרו במצוק עצמו, המשמשים גם למגורי כחלון.

בהרצליה קונים מעסקים מקומיים

לטענת המשרד להגנת הסביבה, קיומו של המבנה גורם לפגיעה אנושה במצוק הכורכר הטבעי והמסלע הנמצאים ברצועת החוף. עוד נטען כי המתחם פוגע במעבר החופשי של הציבור בחוף הים, וחוסם את מלוא תחום החוף למשתמשים בים. ביחידה הארצית אומרים שהמתחם גורם לפגיעה במערכות האקולוגיות המתקיימות בסביבה החופית, בהן פגיעה בתנועה הטבעית של החול החופי ומי הים, סיכון או נזק לאזורי מחיה של צמחים ובעלי חיים ופגיעה בנוף הייחודי של הים.

על פי חוות דעת של מהנדס מבנים מסוכנים, הבנייה במתחם מסכנת חיי אדם, שכן הקרקע בחלקה לא יציבה ובחלקה קורסת. עוד הדגיש המהנדס כי המתחם כולל גם תשתיות חשמל, תקשורת, ביוב, מים, וכן באר מים מתוקים שנחפרה בחוף בעומק 10 מטר – כולן ללא היתרים ולא על פי כל דין. כמו כן, בנוסף להיבט התכנוני, פזורה במתחם פסולת בניין שנוצרה עקב הבינוי ופעולות החפירה במצוק החופי. לפי חוות דעת שנערכה עבור המשרד להגנת הסביבה, לאחר פינוי כחלון ניתן יהיה לאטום ולטפל במתחם המסוכן כך שיפסיק לפגוע בסביבה החופית ולסכן את הציבור.

מערות חוף סינדי עלי

מערות חוף סינדי עלי. צילום: י.ש.צ

עיריית הרצליה, שבעבר פעלה נגד כחלון, שנתה את עמדתה, ובמרץ האחרון פנה ראש העירייה משה פדלון לארגון אונסק"ו העולמי בדרישה להכיר בבית הצדף כאתר מורשת לאומית, ובכך להגן עליו מאיטום או הריסה, ולהפיק ממנו תועלת תיירותית וכלכלית.

מאז שקיבל את הצו בימים האחרונים, טוענים מקורביו כי כחלון שרוי בדיכאון ומסרב לאכול. "באתי לפה בגיל 29 היום אני כמעט בן 80", מסר כחלון בסוף השבוע שעבר לדה מרקר, והוסיף: ""שמתי את כל האנרגיה שלי והחיים שלי במקום הזה, הפכתי אותו לאתר תיירות בלי כסף של הממשלה. במקום לעודד ולשבח אותי, משפילים אותי. אנשים הולכים למוזיאונים כדי לראות אמנות, ופה כל מה שעשיתי זה מוזיאון. הרצפה, הגג – והכל מזבל. זאת אמנות. בשנה הראשונה שבאתי לפה, רצו לפנות ולא פינו אותי. עכשיו אני כמעט בן 80 ורוצים לפנות אותי? אין לי לאן ללכת, אני בקושי הולך ונתמך בהליכון. במקום לאיים עליי, שיבואו לראות את היופי של המקום".

מעיריית הרצליה נמסר: "קיבלנו זה עתה את המידע בדבר החלטת המדינה. נפעל מול המשרד להגנת הסביבה והגורמים השונים על מנת לנסות לבטל את רוע הגזרה".

 


להצטרפות לקבוצות הוואצאפ של "שרון אונליין"

קבוצת הרצליה לחץ כאן

קבוצת רמת השרון לחץ כאן

קבוצת כפר יונה לחץ כאן

קבוצת רעננה לחץ כאן

קבוצת כפר סבא לחץ כאן

קבוצת הוד השרון לחץ כאן

קבוצת כפר שמריהו לחץ כאן

קבוצת נדל"ן לחץ כאן

לדף הפייסבוק של "שרון און לייין" לחץ כאן

לעמוד האינסטגרם של "שרון און ליין" לחץ כאן