הוועדה המקומית לתכנון ובנייה רמת השרון אישרה מסמך מדיניות להתחדשות אזור לב העיר. התוכנית מתחשבת בזכויות הבנייה שהעניקה תוכנית המטרו לצורך תכנון ההתחדשות העירונית, כך פורסם ב”כלכליסט”.
עורכי התוכנית היו מודעים היטב לכך שהתושבים רוצים לשמור על צביון היישוב, כמו גם לבחירות המוניציפליות המתקרבות, ולכן עיקר הבנייה החדשה תקודם לאורך הרחובות הראשיים. הבנייה בשכונות אלון והדר תהיה מתונה ושכונות הווילות לא ייפגעו.
התכנית שאושרה מתייחסת לשטח שנמצא בין הרחובות יבנה, הראשונים, הנצח והצירים המרכזיים אוסישקין וסוקולוב, ומאפשרת תוספת של כ־2,800 יחידות דיור חדשות בנוסף לכ־7,500 יחידות דיור קיימות ומאושרות באזור.
עורכי התוכניות לקחו את הזכויות שמקנה תמ”א 70, תוכנית המתאר הארצית לתכנון סביבת קווי המטרו, ופיזרו אותן כך שיתאימו לחזון העירוני. בשונה מתוכנית ההתחדשות הנקודתית (תמ”א 38) של רמת השרון, התוכנית החדשה מציעה מגוון אופציות התחדשות.
לפי התוכנית החדשה, רחוב סוקולוב מוגדר כ”ציר הבין־עירוני” המרכז את עיקר שטחי התעסוקה באזור תחנת המטרו; רחוב אוסישקין הוא “הציר העירוני”, וישומר כרחוב מסחרי “מקומי־בוטיקי”; רחוב ביאליק מוגדר כ”שדרה הציבורית”, המחברת בין מוקדים מרכזיים; לרחוב ראשונים תפקיד של “ציר מקשר” בין רמת השרון “ההיסטורית” ו”החדשה”.
גובה הבינוי החדש בתוך השכונות הדר ואלון יגיע ל־7.5 קומות, ברחוב סוקולוב עד 20 קומות, באזור תחנת הרכבת ובממשק עם הרצליה, ברחובות אוסישקין, ביאליק וויצמן, 11 קומות, ובראשונים – 16 קומות. מימושה של התוכנית יהיה הדרגתי. כלומר, לא ניתן יהיה לאשר תוכניות בנייה למגורים ללא תשתיות לכבישים, תחבורה ציבורית, מוסדות חינוך ופארקים. האזורים שנמצאים מזרחית לרחוב אוסישקין, מערבית לרחוב סוקולוב ומצפון לרחוב ביאליק, המאופיינים בבנייה צמודת קרקע, מוגדרים כ”מרקם לשימור”.

מפת קווי המטרו. איור: נת”ע
אדריכל ארז אלה ממשרד HQ, החתום על מסמכי התוכנית, מדגיש את הנוכחות העתידית של המטרו כמנוף לפיתוח: “תחנת המטרו, בפינת הרחובות ביאליק־סוקולוב־ויצמן, היא הבסיס לתוכנית. הצפיפות וגובה הבנייה גדלים ככל שמתקרבים לצומת”. אלה מבהיר שרמת השרון לא תהפוך לניו יורק וגם לא לתל אביב: “מדינת ישראל צריכה להצטופף אבל אנחנו מנסים למצוא בכל מקום את האיכויות והאופי שלו”.
ימית כהן, אדריכלית העיר רמת השרון, מסבירה שהתוכנית מייצרת, קודם כל, ודאות. לדבריה, “להבדיל מתוכניות מדיניות דומות, התוכנית עוסקת באופן ממשי ומעמיק בחידוש העיר ומהווה פלטפורמה ״חכמה״ לקידום תוכניות במרחב. לא רק בהחלפה של יח”ד ישנות בחדשות ותוספת יח”ד, אלא בחידוש של כל המרחב העירוני”.
תגובות