מועצת עיריית כפר סבא דחתה ברוב קולות הקואליציה, בתחילת החודש, הצעה לסדר של האופוזיציה, לכנס בדחיפות את ועדת הביטחון של העירייה בתוך 14 ימים, כדי לדון במצב הביטחון לאורך קו התפר. הדיון הסוער, שהתפתח בישיבת מועצת העירייה ב-1 במאי 2024, חושף עד כמה טעון ורגיש מצב הביטחון בעיר מאז 7 באוקטובר 2023 ומלחמת חרבות ברזל. כידוע, מאות מטרים בלבד מפרידים בין השכונות המזרחיות של כפר סבא, לבין קלקיליה.
לא במקרה ראש העירייה, רפי סער, מכהן כיו”ר פורום רשויות קו התפר בשלטון המקומי.
קבל.י את כל העדכונים החמים של “שרון אונליין” כפר סבא היישר לוואצאפ שלך! להצטרפות לחצ.י כאן >>>
חברת מועצת העירייה מהאופוזיציה, עו”ד עדי לוי סקופ, הציגה את הצעה לסדר היום בנושא אבטחת קו התפר, שעליה חתמו שליש מחברי מועצת העירייה. “אתגרים הביטחוניים בכפר סבא הם סופר משמעותיים”, אמרה. “אנחנו נמצאים ליד קו התפר, ומידי יום מקבלים אינפורמציות חדשות על הסיכון שבסמיכות לקו התפר. בעוד שבערים אחרות הותקנו מכ”מים ומופעלות כיתות כוננות, נידמה שבכפר סבא מערך הביטחון שב לשגרה מלאה, על אף הימשכותה של המלחמה. בעת האחרונה נחשפנו גם להרבה מאוד אירועים פליליים, שמסכנים את ביטחון תושבי ותושבות העיר, ומערערים את תחושת הביטחון. אם זה שריפת בית הכנסת, זריקת רימוני הלם לבניין מגורים, שריפת מכוניות תושבים ועוד. טרם כונסה ונושא הוועדות בכלל טרם התגבש… אנו מבקשים שראש העירייה וגורמי המקצוע והשיטור הרלוונטיים יציגו בפני חברי וחברות מועצת העיר את התוכנית הביטחונית העדכנית של כספר סבא”, בדגש על קו התפר מול קלקיליה.
מנכ”ל העיריה, יובל בודניצקי, השיב: “מנהל אגף הביטחון בעירייה, נועם בן יהודה, יציג את מצגת לגבי תפיסת הביטחון . אחריו יציג מפקד השיטור העירוני את מה שאפשר להראות, מבחינת ביטחון שדה, בפורום הזה. אנחנו תיכף נראה שהתחושות של חברת המועצה, אין להן שום אחיזה במציאות. כפר סבא לא הורידה רגל מהגז, אנחנו בכוננויות שיא כל הזמן, ראש העיר מקיים הערכות מצב לפחות פעם בשבוע, ואנחנו קשובים ודרוכים לכל תרחיש ולכל אירוע שיהיה”.
מנהל אגף ביטחון בעירייה, נועם בן יהודה, הציג: “הביטחון העירוני מאז 7 באוקטובר 2023 הוא לא כמו שהיה לפני. במיוחד מאז שמערכת החינוך חזרה לפעילות חודש אחר כך. אנחנו ממש לא איפה שהיינו. לגבי אתגרים, החשש הכי גדול זה פיגוע פח”ע מקו התפר. זה מה שמטריד אותנו מאוד, ועל זה אנחנו יושבים יומיום ולילה לילה. לגבי פשיעה, כרגע השב”חים כמעט לא מגיעים לארץ לעבוד. לגבי תופעת גניבות הרכב, אנחנו נמצאים במקום מאוד בעייתי, זו תופעה ארצית. אבל האתגר הכי גדול הוא אבטחת מוסדות חינוך ותרבות מידי יום. מבחינת עקרונות האבטחה, אנחנו שואפים ביחד עם השיטור והצבא, שאנחנו נמצאים איתם בקשר, שכול אירוע ינוהל מחוץ לעיר. אם יגיע לתוך העיר מפגע, יש לנו בעיה. לכן המאמץ המשותף עם כל הגורמים הוא לתפוס את המפגע מחוץ לעיר. זה כבר קרה ונתפסו מחוץ לעיר מפגעים. אם חס וחלילה פעולות המניעה לא יעצרו מפגע, ויתרחש אירוע בתוך העיר, בנינו מענה של דקות לבוא ולטפל באירוע ולנטרל את הפיגוע. כדי לא יקרה מה שהיה ברעננה לפני כמה חודשים, כשהפיגוע התחיל במקום אחד, ועבר למקום שני. אם לא היו מנטרלים אותו בזמן, הוא היה ממשיך למקום שלישי”.
“יש לנו הרתעה ונוכחות 24/7, שימוש באמצעים טכנולוגיים כמו מצלמות עירוניות, מוקד ביטחון שעובד כל השבוע כולל בלילות, ועוד”, המשיך נועם בן יהודה. “העדיפות היא לאבטחת מוסדות חינוך. זה הדבר הכי חשוב שיש בעיר הזאת, ושם אנו משקיעים את מירב המאמצים והקשב שלנו. למשל משקיעים בטיוב יכולת הסיור וההתמקצעות שלנו, עיבוי מערך הביטחון בחירום, הפעלת יחידות מתנדבים סדורות, בנינו בחודשים האחרונים סיירות שכונות, והכפלנו את הכוח שלנו בשכונות המערביות ובשכונות המזרחיות כאחד. בשכונות המזרחיות ניבנו סיירות חדשות, שפועלות כמעט כל לילה. סיירת ג’יפים עובדת בעיר, לדעתי מהבודדות בארץ, וכול לילה יש סיירת בשדות מעשר בלילה עד שתיים לפנות בוקר”.
“חיזקנו נוכחות נושאי נשק ומערך האבטחה”, סיים מנהל אגף האבטחה את דבריו. “מרכיבי הביטחון העירוניים כוללים יחידת רחפנים, עם רחפנים עירוניים, כולל רחפנים תרמיים, כולל רחפנים כורזים, וכולל מצלמות ותאורה שעובו בתחילת המלחמה. יש לנו שלושים עובדי עיריית, שקיבלו נשק אישי אישי מאיתנו. הוספנו שומרים בגני ילדים, ותגברנו את האבטחה החמושה בגני ילדים, והדגש על חמושה. הכפלנו את יחידת האופנועים העירונית שפועלת בין שבע בבוקר לחמש בערב. הוספנו עוד ארבעה אופנועים כבדים, שפועלים בעיר, ושינינו את תפיסת האבטחה בכלל העיר. יש לנו גם יחידת חילוץ עירונית, פלוגת רפואה חדשה, וכיתת כוננות משטרתית, שבעצם החליפה את כיתת הכוננות הצבאית. כיתת הכוננות המשטרתית נושאת נשק אוטומטי. כול המערך המוגבר הזה לא היה לפני המלחמה”.
אבל חברת המועצה מהאופוזיציה לא הרפתה. עדי לוי סקופ: “האם למעשה כרגע כל מוסדות החינוך שלנו מאובטחים עם נשק? והאם המגרשים הנלווים שנמצאים בסמיכות למוסדות החינוך, האם הם נעולים? העבירו לי היום איזה שהוא סרטון, שמראה שבסביבות כצנלסון ורבין השערים היו פתוחים, ואין אבטחה. האם באמת כל מוסדות החינוך מאובטחים?”.
סגן ראש העירייה, דני הרוש, מחזיק תיק הביטחון בעיר, התנגד למתן תשובה לשאלה זו, בנימוק שאסור לפרסם בפומבי את נתוני האבטחה של בתי ספר ספציפיים, מחשש לביטחון התלמידות והתלמידים. עדי לוי סקופ לא השתכנעה. לטענתה, הסרטונים על פרצות האבטחה בבתי הספר כצנלסון ורבין, נמצאים ממילא ברשתות החברתיות.
עדי לוי סקופ: “אנחנו הגשנו הצעה לסדר היום, לכנס את ועדת הביטחון תוך 14 ימים”.
דני הרוש: “כאחראי על תיק הביטחון, אני אומר לך ש-14 ימים זה לא רלוונטי. כשיאושרו חברי הוועדה, הוועדה הראשונה שתכונס, תהיה ועדת הביטחון”.
עדי לוי סקופ: “תוך 14 ימים?”.
דני הרוש: “לא”.
עדי לוי סקופ: “במצבנו הביטחוני הנוכחי, הייתי מצפה לקצת יותר שותפות”.
דני הרוש: “אל תזרעי פניקה כשאין”.
אל תכנסי לפאניקה זה גם מה שאמרו לתצפיתניות לפני השביעי באוקטובר הגיע זמן לשנות את כל ההתנהלות הרופסת הזאת.
הרוע חוגג בגלל שאזרחים מפחדים לפספס את הטיסה לטיול -‘הכל כלול” בזמן שעשרות אלפי חיילים לוחמים ותומכי לחימה פועלים בשדה הקרב.
מה יעזור אקדח מול קלצ’ניקוב חלוד.
יהודים צריכים להפסיק כל קשר עם מוסלמי עד שהם גם ילחמו נגד כל הרוע שמשתולל.
שיתחילו למסור מודיעין ואז נבין שהם מתעוררים מתוך הגן עדן שחיים בו בלי התחייבות.
צריך משמר אזרחי מאורגן, עם מאות לוחמים מצויידים.