בית המשפט העליון, בהרכב של שבעה שופטים, פסק היום כי יש לבטל את אישורה והפקדתה של תכנית הבנייה "אפולוניה" מצפון לשכונת נוף ים. מדובר במאבק משותף וממושך שאותו הובילו עשרות תושבים נחושים, עיריית הרצליה, עמותת "אדם טבע ודין" והסתיים בהצלחה גדולה
שרון יונתן
בתמונה: ראש העירייה, סגניו והתושבים בדיון בבית המשפט העליון
לרגע הזה חיכו מאות תושבים במערב הרצליה ובעיריית הרצליה: בית המשפט העליון קבע היום (חמישי) כי יש לבטל את אישורה והפקדתה של תכנית הבנייה "אפולוניה" מצפון לשכונת נוף ים. הדיון התקיים במעמד שבעת שופטי העליון, כאשר ההחלטה התקבלה ברוב של 6 כנגד 1.
רקע קצר: בתוכנית הבניה, שקודמה על ידי הותמ"ל (הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור), אמורים להיבנות, בשטח שמצפון לשכונת נוף ים, כ- 3,700 יחידות דיור במגדלים של עד 26 קומות ועוד שלושה בתי מלון, חמישה בתי ספר ועשרות אלפי מ"ר לשטחי מסחר. כתוצאה מהתנגדות התושבים, עיריית הרצליה ועמותת "אדם טבע ודין", בית המשפט המחוזי החליט לבטל את התוכנית ולהחזיר אותה לותמ"ל, אבל המדינה ערערה לעליון והערעור התקבל. העירייה, עמותת "אדם טבע ודין", והתושבים לא ויתרו ועתרו לבית המשפט העליון כדי שזה יפסוק על דיון נוסף בהרכב מורחב. ואכן, בחודש יוני שעבר קיבל השופט ניל הנדל את בקשת התושבים לדיון בהרכב מורחב, בפני שבעה שופטים, שהתקיים לפני כשלושה חודשים ואת החלטתם נתנו, כאמור היום.
בהחלטתם ציינו שופטי העליון: "לא נותר אפוא אלא להצר על השתלשלות העניינים ועל התנהלות משיבי המדינה, שבמשך שנים ארוכות לא מילאו אחר התחייבויות שנטלו על עצמם לגבי השלמת סקרי הקרקע; ושבהמשך הדרך לא ראו לנכון לקבל עליהם את הדין ולמלא אחר פסק דינו של בית המשפט לעניינים מינהליים, מה שבדיעבד היה חוסך מכלל הצדדים כשלוש שנים וחצי של התדיינות משפטית מיותרת, על העיכובים, העלויות והמשאבים הכרוכים בכך".
ראש עיריית הרצליה, משה פדלון, בירך על ההחלטה ואמר: "יותר מכל מי שזכה היום אלו הם הטבע ובעלי החיים הנדירים. אני מודה לתושבי העיר שנטלו חלק במאבק, הן כנגד גורמי התכנון במדינה שניסו לרמוס ברגל גסה את חלקת הטבע האחרונה באזור השרון. בזכות החלטת בית המשפט יוכלו ילדינו והדורות הבאים להכיר בעלי חיים וצמחייה ארץ ישראלית שהולכת ונעלמת ממחוזותינו. עיריית הרצליה תמשיך בפעולות השימור של אקו- פארק לאומי אפולוניה, של הדרכות סיורים ותוכניות חינוכיות".
אלון כרמלי, ממובילי מאבק התושבים, אמר בסיפוק רב: "זהו יום חג לחובבי הטבע, לשלטון החוק ולמנהל התקין. פסק הדין שניתן היום למעשה מחייב את רשויות המדינה, בראשן את רשות מקרקעי ישראל, מנהל התכנון ורשות הטבע והגנים, לחשב מסלול מחדש בכל הקשור לאפולוניה, שמורת הטבע העירוני הנדירה והאחרונה מסוגה בגוש דן. בית המשפט העליון הכריע היום שלא ניתן להתעלם מעובדות מסכנות חיים ממש בבואן לתכנן רובע מגורים חדש. אסטרטגיית ה"יהיה בסדר" נבלמה לשמחתנו בידי הרכב מורחב של שופטים שבפסיקתם מצילים את הסביבה מפני אסון, שיכול היה להיכנס בקלות לרשימת המחדלים הגדולים, בשבוע בו אנחנו מתאבלים על מחדל נורא במירון. אני מאמין שמאבקנו הצודק והערכי יתן רוח גבית למאבקים ציבוריים דומים".
כרמלי לא שכח לפרגן לכל מי שעזר בהצלחת המאבק: "תודה לצוות עורכי הדין שייצג אותנו, בראשות עוה״ד אורלי אריאב, חגי קלעי וחיה ארז. תודה לעיריית הרצליה, לראש העירייה משה פדלון ולעוה״ד אילנה בראף ואסף הראל. תודה לאדם טבע ודין בראשות עוה״ד אלי בן ארי. תודה ענקית לחברה להגנת הטבע ולציבור הרחב שתומך בנו לאורך כל הדרך. אני מזמין את עם ישראל לבוא, לטייל ולהנות מטבע עירוני פראי באקו פארק לאומי אפולוניה".
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל עמותת "אדם טבע ודין": "אנחנו שמחים על החלטת בית המשפט העליון ששמה בראש סדר העדיפויות את בריאות אזרחי המדינה ומשמעותה היא שמדינה פעלה באופן נפשע במשך שנים כאשר זיהמה את הקרקע, פגעה בבריאות התושבים והתנערה מעיקרון המזהם משלם המחייב אותה להגן על בריאות הציבור. החלטת בית המשפט היום היא ניצחון לחברה, לכלכלה ולסביבה בעידן של משבר אקלים והינה משמעותית ביותר לתכניות בניה נוספות המתוכננות על קרקעות מזוהמות".
מאיה כץ, יו״ר האופוזיציה: "המאבק על תוכנית אפולוניה החלה כבר בשנת 2015, הניסיון והרצון לבנות אלפי יחידות דיור על פנינת הטבע המדהימה הזו הייתה ניסיון אגרסיבי להרוס את האזור. חמש שנים שמתנהל המאבק הזה יחד עם התושבים המדהימים שלא נחו לרגע ופעלו בכל אמצעי, המאבק החל בחדר הישיבות במתנ״ס נוף ים שם פגשתי את התושבים שהובילו את המאבק לראשונה כשכיהנתי כסגנית ומ״מ ראש העיר. אחרי חמש שנים הושג הניצחון שהוכרע בבית המשפט.
שאפו ענק לכל העוסקים במלאכה, והעיקר הישג ענק לתושבי העיר ולדורות הבאים שיוכלו ליהנות מריאה ירוקה וקסומה.
אני מציעה לכל התושבים שלא מכירים את אפולוניה ואת נפלאות הטבע שיש בו לקפוץ לבקר״.
רוני רום, יו"ר עמותת אחל"ה (איכות חיים לתושבי השרון), אמר: "אנחנו מברכים על החלטת בית המשפט העליון . החלטת בית המשפט, הדנה בזיהומי מתחם תעש, מציבה את האינטרס הבריאותי בראש סדר העדיפויות, ולמעשה בולמת את המדינה ברגע האחרון. עד היום, המדינה פעלה מאינטרסים נדל"ניים וביקשה לרתום את העגלה לפני הסוסים, על חשבון בריאות הציבור, על ידי כך שפעלה לקדם תכנית נדל"נית, לפני ביצוע סקר סביבתי וסקר סיכונים. סקרים אלה מצביעים על היקף הזיהומים והשפעתם על האוכלוסיhה ועל הסביבה. למעשה, בית המשפט 'גילגל' את נציגי המדינה ואת שיטת 'יהיה בסדר' מהמדרגות.
עמותת אחל"ה והציבור הרחב מעריכים ומברכים על החלטת בית המשפט העליון. ראוי לציין כי עמותת אחל"ה נאבקת במדינה, מזה שנים רבות, בדיוק באותה סוגיית זיהומים ושמירה על בריאות הציבור בכל הקשור למתחם תעש השרון ששטחו גדול פי 12 משטח מתחם תעש נוף ים ומזוהם לאין שיעור הרבה יותר משטח מתחם תעש נוף ים. עמותת אחל"ה קוראת למדינה ולרשויות לנהוג בהתאם לפסיקת בית המשפט העליון , גם במתחם תעש השרון המוגדר כשטח המזוהם ביותר בישראל. מבקש לברך את התושבים, ראש עיריית הרצליה ,עמותת אדם טבע ודין וכל הגורמים שנטלו חלק בקבלת החלטה זו. יישר כוח!"
תגובות