ועדת המשנה לתכנון ובנייה בהוד השרון החליטה, ב-21 ביוני 2026, לתקן את תוכנית הענק בצפון מזרח העיר, הר/מק/1202/א, ולהפקיד את התוכנית המתוקנת מחדש למשך 60 יום. בתקופת ההפקדה המחודשת ניתן יהיה להגיש התנגדויות לשינויים הדכניים (ביחס לתוכנית שהופקדה בעבר וכבר הוגשו לה עשרות רבות של התנגדויות). ההחלטה התקבלה פה אחד.
מדובר בתוכנית רחבת היקף בשטח של 1,287 דונם, שנועדה ליצירת רובע מגורים חדש בצפון הוד השרון. התוכנית המופקדת המקורית כללה 4,217 יחידות דיור בבנייה מרקמית, ובשילוב עם מגדלים, וכן 40,332 מ"ר בנויים למסחר, 230,656 מ"ר בנויים לתעסוקה ומשרדים ו-230,706 מ"ר למבני ציבור. הדיון בוועדה המקומית הוד השרון התקיים לאחר שהתוכנית המקורית הופרדה, והוגשו לה 76 התנגדויות, ולאחר שגם הוועדה המחוזית מרכז ומחוז מרכז של מינהל התיכנון דרשו להגדיל את כמות יחידות הדיור ברובע המתוכנן.
הוועדה המחוזית דרשה יותר צפיפות
אחד הנושאים המרכזיים שהובילו לשינויים בתוכנית המופקדת המקורית, היה מכתב הוועדה המחוזית מרכז מ-30 בינואר 2025, שבו נקבע כי התוכנית טעונה אישור שר הפנים. לטענת מינהל התכנון (מחוז מרכז), הצפיפות נטו בתוכנית המקורית עמדה על 16.4 יחידות דיור לדונם שזה המינימום שמאפשר משרד הפנים, אבל הצפיפות ברוטו עמדה "רק" על 14,450 נפש לקמ"ר.
מתברר, כי משרד הפנים, משרד האוצר ורשות מקרקעי ישראל, שמעוניינים להעשיר את קופת הממשלה, דורשים מינימום של 20,000 נפש לקמ"ר באזור זה. עוד נטען כי התוכנית אינה יוצרת תמהיל דיור מגוון מספיק.
עוד 49 דונמים לייעודי מגורים ומסחר
כדי להתמודד עם הערות אלו, החליטה הוועדה המקומית הוד השרון להרחיב את השטח המיועד למגורים ולמגורים בשילוב תעסוקה ומסחר. בין היתר יתווספו יחידות דיור מכלילות בשמונה מגרשי תעסוקה לאורך רחוב התעסוקות, בתא שטח שכולל 30.7 דונם.
יחידות דיור מכלילות הן דירות קטנות, או דיור מיוחד, המיועד לתת מענה לאוכלוסיות מסויימות. לרוב מדובר בדירות בשטח של 30 עד 55 מ"ר לדירה. הדירות משמשות לדיור מוגן לקשישים, מעונות סטודנטים וכדומה. המטרה העירונית שלהן היא לאפשר הגדלת היצע הדירות למשקי בית קטנים (יחידים, זוגות צעירים או מבוגרים) ושילוב אוכלוסיות מיוחדות בקהילה.
בנוסף, על פי דרישת מינהל התכנון, תתווסף רצועת מגרשים, בשטח 8.2 דונם, בייעוד משולב של מגורים ותעסוקה מדרום לרחוב התעסוקות. במפגש הרחובות חיים ויצמן והמשך רחוב כנרת, במתחם ששטחו 7.6 דונם, ישונה הייעוד ממסחר למסחר ומגורים משולב, ויתווספו יחידות דיור מיוחדות. בסך הכול יתווספו 49 דונם לייעודי מגורים ומגורים משולבים.
בשורה התחתונה: השטח המיועד למגורים ולמגורים מעורבים (עירוב שימושים) יגדל מ-256 דונם בתוכנית המופקדת (המקורית), ל-305 דונם בתוכנית המעודכנת והמורחבת, שתופקד מחדש לשישים יום.
התוכנית תגדל ל-5,210 יחידות דיור
השינוי המשמעותי ביותר נוגע למספר הדירות. התוכנית המופקדת כללה 4,217 יחידות דיור. לעומת זאת, בתוכנית המעודכנת, שתופקד מחדש, יישארו 4,217 יחידות הדיור הקיימות ויתווספו להן 743 יחידות מכלילות, מה שמביא את המספר הכולל ל-4,960 יחידות. למספר זה יתווספו גם 250 יחידות דיור מיוחדות, קרי 5,210 יחידות דיור בסך הכול.
יחידות דיור מיוחדות הן יחידות דיור בהישג יד, דיור בשכירות לטווח ארוך ויחידות דיור קטנות נפרדות, שמפוצלות בתוך דירות קרקע גדולות או בתוך פנטהאוזים ודופלקסים. עוד נקבע, כי 15% מהדירות ברובע החדש, יהיו דיור מכליל בשטח של עד 55 מ"ר לדירה.
סה"כ מוצע בתוכנית המעודכנת תמהיל של 843 דירות קטנות, 1,265 דירות בינוניות, 1,265 דירות גדולות ו-843 דירות גדולות מאוד. לפי חישובי הוועדה המקומית הוד השרון, הצפיפות המתוקנת תזנק ל-23,903 נפש לקמ"ר, שזה הרבה מעל רף המינימום של 20 אלף נפש לקמ"ר.
עוד 62 אלף מ"ר בנויים לתעסוקה
הוועדה המקומית הוד השרון קיבלה התנגדות שביקשה לנצל את מלוא זכויות התעסוקה שמתירה התוכנית הכוללנית. בעקבות זאת הוחלט להגדיל את שטחי התעסוקה בתוכנית בכ-62 אלף מ"ר נוספים, ובכך, לפי ההחלטה, לנצל את מלוא הזכויות שהוגדרו למתחם בתוכנית המתאר הכוללנית.
חשש והתנגדות בשכונת גיל עמל
חלק משמעותי מההתנגדויות עסק בממשק שבין הרובע החדש לשכונת גיל עמל. הוועדה המקומית דחתה את הטענה שלפיה התוכנית מנתקת את גיל עמל מהשטחים הציבוריים ומהשכונה החדשה, וציינה כי השכונה מחוברת רגלית ותנועתית לתוכנית בכמה מוקדים.
עם זאת, ההתנגדות התקבלה בחלקה בנוגע לרצועה הירוקה לאורך רחוב ששת הימים. הוחלט להעביר את רצועת השטח הציבורי הפתוח (שצ"פ), המלווה את רחוב ששת הימים, לדופן שבין כביש השירות לרחוב ששת הימים, כדי ליצור חיץ רחב יותר לכיוון בתי גיל עמל. הוועדה גם קיבלה בחלקה את הדרישה לשיפור הקישוריות בין השכונות. בין היתר ייקבעו הוראות שיאפשרו הקמת גשר להולכי רגל בהמשך רחוב ששת הימים בשלב התכנון המפורט ויתווספו חיבורים תחבורתיים לכיוון רחוב יסוד המעלה.
שימור שדרת ברושים ו-30 עצי זית
תושבים טענו בפני הוועדה המקומית, כי כביש 31 המתוכנן סמוך לגיל עמל, מיותר ועלול להזרים תנועה לשכונה. הוועדה דחתה את ההתנגדות וקבעה כי הכביש נועד ליצור כניסה ויציאה נוספת לגיל עמל, ולווסת את התנועה בכניסות האחרות.
אחת ההתנגדויות הבולטות עסקה בשימור עצים. בתחום התוכנית קיימים כ-4,000 עצים. רק כ-900 מהם מוגדרים עצים בוגרים, ומתוכם 414 סווגו לשימור ו-454 לכריתה. הוועדה המקומית הוד השרון החליטה לקבל חלק מהטענות, ולהוסיף לשימור עוד כ150 עד 200 עצים. בין היתר הוחלט לשמר חלק משורות הברושים במתחם וכ-30–40 עצי זית באמצעות שינוי בין מגרש מגורים לשטח ציבורי פתוח במתחם הרחובות שז"ר–ויצמן.
עוד הוחלט, כי רחוב כנרת יורחב מכ-12 מטר לכ-30 מטר, והוועדה המקומית קיבלה התנגדויות של תושבי רחוב נטעים בנוגע לעומסי התנועה. הוחלט להוסיף כביש גישה לרחוב נטעים, באמצעות חיבור מקומי דרומה לרחוב יסוד המעלה וחיבור לרחוב הגלבוע, במטרה להפחית את התנועה ברחוב נטעים.
5 שנים תקופת מעבר ללולים הקיימים
הוועדה קיבלה בחלקה התנגדות הקשורה למבנים וללולים של משפחת הולנדר. בהוראות התוכנית יתווסף סעיף שלפיו שימוש חורג במבנה שהוקם בהיתר כדין יותר למשך חמש שנים מיום אישור התוכנית. אבל אם העירייה תחל קודם לכן בעבודות פיתוח בשטחים הציבוריים הכלולים באזור, יפונה השטח מהר יותר, לאחר הודעה מראש של העירייה.
טבלאות האיזון וההקצאה יעודכנו
שורה ארוכה של התנגדויות עסקה בנושאים שמאיים ומשפטיים. הוועדה החליטה כי מאחר שממילא נדרש לערוך מחדש את טבלאות האיזון והחלוקה, בשל תוספת יחידות הדיור בתוכנית המעודכנת שתופקד, ממילא מרכיבים אלה ייבחנו מחדש ויעודכנו בהתאם.
כאמור, במהלך שישים הימים שבהם תופקד התוכנית המורחבת, ניתן יהיה להתנגד רק לשינויים שנעשו לעומת התוכנית שהופקדה בעבר. עוד נמסר לוועדה המקומית הוד השרון, כי ב-18 ביוני 2026 התקבל אישור יו"ר הוועדה המחוזית מרכז, להאריך את המועד לאישור התוכנית הסופית עד 31 בדצמבר 2027.

תשריט תוכנית הר 1202 בצפון מזרח הוד השרון. תשריט: הוועדה המקומית
תגובות