עיריית תל אביב תשלם לעיריית הוד השרון 153 מיליון שקלים על קרקע שמכרה בשטחה, כך פורסם ב"דה מרקר".

בהרצליה קונים מעסקים מקומיים

להסכמה זאת הגיעו לאחרונה הצדדים בעקבות מחלוקת ביניהן בשאלת התשלום על היטל ההשבחה בגין מכירת קרקע במתחם "בית הנערה", אשר בשטחה המוניציפלי של הוד השרון.

עיריית הוד השרון דרשה כי עיריית תל אביב תשלם לה 220 מיליון שקלים על המכירה, ואילו עיריית תל אביב טענה כי היא פטורה מתשלום מאחר שהיא מוסד ללא כוונת רווח (מלכ"ר).

מאז שנות ה–30 מחזיקה עיריית תל אביב בקרקע הנמצאת במתחם "בית הנערה" בהוד השרון. היא קיבלה אותה ממשפחת שיפר כדי להקים בה מוסד חינוכי לנערות. במשך עשרות שנים קודמה תוכנית המשנה את ייעוד הקרקע מציבורית למגורים, והיא כוללת גם קרקע הנמצאת בבעלות של בעלים פרטיים רבים. לימים אושרה בה תוכנית לבניית 2,400 יחידות דיור במתחם, ובמהלך 2020 פרסמה עיריית תל אביב מכרז לשיווק הקרקע.

באפריל 2021 זכתה חברת ישראל קנדה במכרז להקמת 450 יחידות דיור בשטח תמורת 511 מיליון שקל — מתוך זכויות בנייה ל-544 יחידות דיור שמחזיקה עיריית תל אביב במתחם. עם מכירת הקרקע שלחה עיריית הוד השרון לעיריית תל אביב דרישת היטל השבחה.

במכתב התשובה ששיגר מנהל אגף הנכסים בעיריית תל אביב, אלי לוי, למנהלת מחלקת היטל השבחה בהוד השרון, רעות אמסלם, טען לוי כי העירייה חולקת על עצם חיובה בהיטל השבחה בשל היותר מלכ"ר.

בהרצליה קונים מעסקים מקומיים

בדיון שהתקיים בוועדת הערר המחוזית לענייני פיצויים והיטלי השבחה באוקטובר 2021, אמר בא כוחה של עיריית תל אביב, עו"ד שלום זינגר: "הוועדה המקומית של הוד השרון טוענת שלעיריית תל אביב יש הרבה כסף. אם לעיריית תל אביב יש או אין כסף זה לא רלוונטי בכלל. זה לא שעיריית תל אביב תאכל את הכסף ותעשה חגיגה לאנשים שלה. היא תיקח את הכסף ותעשה בו מטרות ציבוריות כפי שהיא אמורה לעשות. בזה היא עוסקת. אם מקודם יכלה לבנות 100 בתי ספר, עכשיו תוכל לבנות 120. אם קודם יכלה לבנות אולם ספורט אחד, עכשיו תוכל לבנות ארבעה".

מנגד טען עו"ד עזרא קוקיא, המייצג את עיריית הוד השרון כי: "תכלית היטל ההשבחה היא להשתתף בהתעשרות, ועיריית תל אביב מתעשרת על חשבון תושבי הוד השרון". עוד טען קוקיא כי "מלכ"ר זה בתחום השיפוט שלך. ברגע שאתה יוצא ממנו אתה בעל קרקע לכל דבר ועניין. עיריית תל אביב נאבקה כמו כל בעל קרקע פרטי בתוכנית כדי להשביח את הקרקעות שלה. עירית הוד השרון אמורה לקבל כספי היטל השבחה כדי לפתח את הקרקע לטובת התושבים וגם לטובת מי שרכשו את הקרקעות מעיריית תל אביב, שנהנית מהתמורה".

בדיון השתתף גם ראש עיריית הוד השרון, אמיר כוכבי, שאמר: "עיריית תל אביב מוכרת שטח שנמצא בתוך רשות מוניציפלית אחרת לא לשם שמיים, אלא כדי לעשות רווח נדל"ני. על רווח נדל"ני יש מחיר. הקרקע הזאת, שיועדה מלכתחילה כקרקע ציבורית, הפכה לעסקת נדל"ן שלא הייתה מביישת את תוכנית 'הכרישים' בטלויזיה, צריכה לקבל אותו יחס".

המחלוקת בין שתי הרשויות הטרידה גם את היזמים, שלא יכלו לקבל את הקרקע לחזקתם. במרץ שיגרה ישראל קנדה מכתב לעיריית תל אביב ובו ציינה כי כבר שנה וחצי היא משקיעה משאבים בתכנון הקרקע ומוחזקת כבת ערובה בסכסוך ודרשה ממנה להסדיר את התשלום.

אמיר כוכבי. באדיבות עיריית הוד השרון

אמיר כוכבי. באדיבות עיריית הוד השרון

לאחר ההגעה לפשרה אמר כוכבי ל–TheMarker כי "ניסו להפעיל את היזמים שזכו בקרקע שילחצו עליי, אבל עיריית הוד השרון הסבירה לעיריית תל אביב שמי שמוכר קרקע צריך לשלם היטל השבחה. ועם כל הכבוד לטענת המלכ"ר, גם הוד השרון היא מלכ"ר, וגם לה יש תושבים שמגיעים להם שירותים. היה לנו ברור שאם לא נלך לאפיק של הסכמה, כל צד יילך לבית משפט, הסיפור ייגרר שנים, והעדפנו לא לתקוע את התוכנית".


להצטרפות לקבוצות הוואצאפ של "שרון אונליין"

קבוצת הרצליה לחץ כאן

קבוצת רמת השרון לחץ כאן

קבוצת כפר יונה לחץ כאן

קבוצת רעננה לחץ כאן

קבוצת כפר סבא לחץ כאן

קבוצת הוד השרון לחץ כאן

קבוצת כפר שמריהו לחץ כאן

קבוצת נדל"ן לחץ כאן

לדף הפייסבוק של "שרון און לייין" לחץ כאן

לעמוד האינסטגרם של "שרון און ליין" לחץ כאן