עיריית רעננה ותושבי שכונת 2005 בעיר מתנגדים לתוואי המוצע של פרויקט המטרו בעיר – ובכך עשויים לעכב את הפרויקט משמעותית. "דה מרקר" מפרסם כי חוות דעת המומחים קובעות כי אין בסיס מוצדק להתנגדות התושבים לחפירה תחת בתיהם, וכי מדובר בפתרון תחבורתי נכון ומקובל גם בעולם.

חזקים ביחד. לנדוור
חיים ברוידא - ראש העיר רעננה | צילום: רפי דלויה

חיים ברוידא. גאה בתקציב העירוני. צילום: באדיבות עיריית רעננה

על פי הדיווח, הסערה נסובה סביב תחנת מערב רעננה. בתוכנית המקורית, אמור היה המטרו לעבור מתחת לרחוב אחוזה בעיר ולפנות דרומה, להרצליה. הטוויסט הראשון התרחש כשעיריית הרצליה ביקשה לשנות את המיקום של התחנה המתוכננת באזור שמצפון לאוניברסיטת רייכמן, באופן שישרת את התושבים בשכונה החדשה. התוואי החדש תוכנן כך שהוא אמור לעבור כ-40 מטר מתחת לשכונת 2005, "שכונת הפרחים", ברעננה.

בשכונה המדוברת בתים צמודי קרקע וכמה בניינים נמוכי קומה ורבים מהרחובות הם ללא מוצא. על אף האווירה המנומנמת בשכונה עצמה, מתברר כי תושביה מנהלים מאבק חריף, כמעט חסר תקדים בעוצמתו, נגד תוואי המטרו המתוכנן תחת בתיהם.

עם פתיחת תהליך ההתנגדות ב-2020, כתבו מארגני המחאה לתושבים: "התוואי הוסט בהתערבות לא חוקית לכאורה של הוות"ל (הוועדה לתשתיות לאומיות, כך שיחפרו במערב רעננה (שכונת 2005), מנהרות תחת מאות יחידות דיור – הכי הרבה בפרויקט, ותחת בתי ספר וגני ילדים(!)".

ואכן הטיעון המרכזי להתנגדות התושבים, הוא החשש מחפירות תחת בתיהם. דרישתם – לבצע את החפירות רק תחת כבישים ולא תחת בתים. ראש העירייה, חיים ברוידא, תומך בעמדתם. לדבריו, בכל הנוגע לרעננה, תכנון התוואי חסר היגיון. "אין ברעננה שום התנגדות למטרו. השאלה היא אם מי שיושב בירושלים יודע יותר טוב ממי שנמצא ברעננה. התוואי ברעננה נוסע משום מקום לשום מקום. בעוד 15 שנה רעננה תיראה אחרת", אמר ראש העירייה ל"דה מרקר".

על אף חששות התושבים, מומחים מציינים כי רכבות תחת בתים הן עניין מקובל גם בפריז וברומא. לדברי גורם בפרויקט המטרו, "החפירות יבוצעו באמצעות מכונת קידוח שכוללת מערכות סנסורים זעירות ומדויקות. כך גם נחפר תוואי הקו הירוק של הרכבת הקלה בגוש דן", אמר גורם בפרויקט.

בהרצליה קונים מעסקים מקומיים

המתנגדים הציעו בוועדות הכנסת מיקום חלופי לתחנה: מתחת לבית לוינשטיין. אלא שהסטת הקו לשם אף היא שנויה במחלוקת. תושבים התומכים בתוואי המוצע הנוכחי טוענים כי עם הקמתם של בתי חולים שיקומיים בצפון ובבאר שבע, לא יהיה עוד לוינשטיין מרכז השיקום המרכזי בישראל – ולפיכך אין הצדקה להעתקת התחנה לשם. ד"ר חגי אמיר, מנהל בית לוינשטיין, חושב שיש בהחלט הצדקה.

על פי הדיווח, הוויכוח סביב התחנה שבמחלוקת הפך להיות "ריב קולני ואמוציונלי", שגולש גם לרשתות החברתיות – שם מתכתשים תומכי התוואי ומתנגדיו.

הסוגייה הבוערת תגיע השבוע לוועדת הפנים של הכנסת, שם ינסו לחפש מוצא שיוציא את התחנה מהפלונטר.

מפת קווי המטרו. איור: נת"ע

מפת קווי המטרו. איור: נת"ע


להצטרפות לקבוצות הוואצאפ של "שרון אונליין"

קבוצת הרצליה לחץ כאן

קבוצת רמת השרון לחץ כאן

קבוצת כפר יונה לחץ כאן

קבוצת רעננה לחץ כאן

קבוצת כפר סבא לחץ כאן

קבוצת הוד השרון לחץ כאן

קבוצת כפר שמריהו לחץ כאן

קבוצת נדל"ן לחץ כאן

לדף הפייסבוק של "שרון און לייין" לחץ כאן

לעמוד האינסטגרם של "שרון און ליין" לחץ כאן