ב-15 ביוני 1938, לפני 88 שנים, נפטר ברוך עמרמי, ממובילי המאבק לעצמאות מוניציפאלית של כפר סבא ומי שהיה ראש הוועד הראשון של המושבה.
במאבק שהוביל ובתפקיד שמילא נודעה לעמרמי חשיבות רבה בדברי ימיה של כפר סבא.
הכרזת העצמאות מפתח תקווה
ברוך עמרמי היה איש העלייה השלישית. הוא עלה לארץ עם משפחתו בשנת 1921, הגיע לכפר סבא בשנת 1922, והיה בין מקוממי הריסות המושבה ומחדשי ההתיישבות בה לאחר שנהרסה במאורעות 1921. לימים ציין עיתון 'דבר', כי עמרמי היה "אחד הפעילים להעברת 10 המשפחות שבאו לחדש את היישוב במושבה שנחרבה בפרעות מאי 1921".
בשני העשורים הראשונים של כפר סבא היו חברי ועד המושבה בעלי נחלות שהתגוררו בפתח תקווה. מצב בלתי תקין זה נסבל – כל עוד התגורר בכפר סבא מיעוט קטן של בעלי הנחלות.
אולם בשנת 1923 התחולל מפנה במצב זה. בחודש אפריל אסיפת מתיישבים שהתגוררו בכפר סבא גרסה, כי בלתי אפשרי שענייני המושבה ימשיכו להתנהל על ידי ועד שמושבו מחוץ למקום, ודרשה מהוועד להיפגש מפעם לפעם בכפר סבא ושמזכירות הקופה וספר האחוזה יעברו אליה.
חצי שנה לאחר מכן, באוקטובר 1923, התכנסה בכפר סבא אסיפה כללית, שבחרה ועד חדש למושבה והצהירה, כי לוועד זה יש את הזכות המלאה לנהל את כל ענייני המושבה, לסדר את ענייניה הפנימיים ולהודיע ברבים כי הוא משמש בא כוח יחיד של המושבה בפני המוסדות והממשלה.
ברוך עמרמי נבחר ליו"ר הוועד.
הכפר (סבא) שהפך לעיר
בספרו רחב היריעה "ימי כפר-סבא הכפר שהיה לעיר" הטעים דן גלעדי, שאחד ההסברים למפנה שהתחולל בשנת 1923 "נעוץ באישיותו הנמרצת של מי שהנהיג את המחאה וגם נבחר ליו"ר הראשון של הוועד הכפר-סבאי: ברוך עמרמי שהצטרף למושבה רק שנתיים קודם לכן".
הוועד שישב בפתח תקווה התנגד להקמתו של הוועד החדש שנבחר וכתוצאה מכך במשך שלוש שנים פעלו שני ועדים בכפר סבא. רק בסוף שנת 1926 הגיע הסכסוך לפיתרון, בעת שהוסכם לבטל את הוועד החיצוני וכי המושבה תנוהל על ידי ועד מקומי. משמע, הושלם המהלך שהתחיל במאבק אשר הוביל עמרמי.
ההשתלטות על מפעל המים
בצד מאבקו להקמת ועד מקומי הטביע ברוך עמרמי את חותמו על התפתחותה של כפר סבא במישור הכלכלי. הוא ייסד וניהל את המוסד הפיננסי המקומי קופת הלוואה וחיסכון והיה מזכיר מפעל המים. בתפקידו זה הוא סייע בשנת 1933 למנהיגי ציבור הפועלים במושבה פנחס קוזלובסקי (ספיר), אברהם קירכנר (קרן) ושלמה אנגל להשתלט על מפעל המים. מהלך שהייתה לו תרומה של ממש לחיזוק מעמדם של הפועלים בכפר סבא ובסופו של דבר להגיע להגמוניה בה.
תושבי כפר סבא הוקירו את ברוך עמרמי. עיתון 'דבר' דיווח לקוראיו כי "לוויית ברוך עמרמי הייתה רבת עם. בדרך בה עברה ההלוויה היו כל בתי עסק והמלאכה סגורים". בשם ציבור הפועלים הספיד אותו ברוך פריבר איש העלייה השנייה ומדמויות המופת של המושבה.
מאמר מאת איציק גרינברג – העמותה לטיפוח מורשת כפר סבא

ברוך עמרמי. צילום: אלבום כפר סבא
כתבות נוספות על המורשת וההיסטוריה של כפר סבא:
לכתבה על סלילת הרחוב הראשון של כספר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על מאבק המים הגדול במושבה הצעירה כפר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על הרכבת הראשונה של כפר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על האופרה הראשונה שהוצגה בכפר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על כיבוש כפר סבא הערבית – הקליקו כאן.
לכתבה על אברהם קרן ראש המועצה הראשון של כפר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על בית היולדות הראשון של כפר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על פיגוע רצחני, שיצא מקלקיליה, נגד פועלי כפ"ס – הקליקו כאן.
לכתבה על התיכון הראשון במושבה כפר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על פעולת התגמול – פיצוץ משטרת קלקיליה – הקליקו כאן.
לכתבה על ביקור הרב בראשי הרצוג במושבה כפ"ס – הקליקו כאן.
לכתבה על הפיכה פוליטית במועצה המקומית כפר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על אכלוס שכונת התימנים "שבזי" בכפר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על קביעת גבולות כפ"ס ע"י ממשלת המנדט הבריטי – הקליקו כאן.
לכתבה על הבחירות המוניציפליות הראשונות בכפר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על ראש העיר הראשון של כפר סבא – הקליקו כאן.
לכתבה על השיכונים הראשונים שניבנו בכפר סבא וביישוב היהודי – הקליקו כאן.
לכתבה על פגישה מרגשת 90 שנה אחרי הפיגוע בכפר סבא – הקליקו כאן.
תגובות