הון משפחתי נצבר באמצעות עבודה קשה ומאמץ רב, על כן יש להשקיע בתכנון מקדים ולבנות תוכנית עבודה סדורה כדי להבטיח העברה אופטימלית של הנכסים לדור הבא, העברה אשר משקפת את רצון המעביר ומונעת מחלוקות בתוך המשפחה. הרי לא נרצה שלאחר ה-120 שלנו הצאצאים /בת/בן  הזוג – יריבו ביניהם.

יש לתת את הדעת לתכנון פיננסי לשמירה על הערך הכלכלי במסגרת הורשת הנכסים תוך התייחסות לשיקולי המס לצד הוראות החוק. כל שגיאה עלולה להסתכם בנזק כלכלי אדיר, בייחוד אם מדובר בהעברת נכסים משמעותיים, כדוגמת נדל"ן ועסקים.

הכלים המשפטיים העיקרים להגנת ההון המשפחתי הינם:

הסכם ממון

מסדיר את אופן ההתנהלות הכלכלית במהלך הנישואין ואת חלוקת הרכוש בשעת פרידה. קל וחומר שמדובר בפרק ב', קיימת חשיבות רבה להסכם חיים משותפים על מנת שאדם לא ימצא את עצמו מחויב לכספים שלא תכנן לתת. כידוע, זוגות שחיים ומוכרים כידועים בציבור – לתואר הנ"ל יש חובות וזכויות ולא תמיד הדבר ידוע לזוגות עצמם. ידועים בציבור הינו מושג משפטי שהינו פרי הפסיקה. מדובר למעשה במערכת זוגית בין בני זוג אשר אינם נשואים, אך הם מנהלים משק בית משותף וחיי משפחה.

סעיף 55 לחוק הירושה מתייחס למושג הידועים בציבור. סעיף זה קובע כי יורש על פי דין הינו אדם אשר ניהל עם המנוח חיי משפחה במשק בית משותף, כל אימת שהיורש והמנוח לא היו נשואים לאחרים. במילים אחרות, החוק קובע שלושה תנאים מצטברים היוצרים זכאות לרשת את בן הזוג הידוע בציבור – חיי משפחה, משק בית משותף ושאיש מבין הצדדים לא היה נשוי לאחר. זכות הירושה המוענקת לידוע בציבור במסגרת החוק יכולה להישלל רק מכוח צוואה. רק נציין שבת הזוג הידוע בציבור יורשת את בן הזוג כאילו הייתה אשתו ככל שאין צוואה. לא תמיד הדבר ידוע לצדדים.

צוואה

משמשת כמסמך משפטי מחייב אשר מסדירה את העברת הנכסים והרכוש כפי שנקבע במסגרתה לאחר פטירת המצווה.

"היד הנעלמה", אדם יכול בצוואה להסדיר את רכושו ולצפות את פני העתיד כאשר הוא לא יהיה נוכח, "המנוח" יכול להיות נפקד אבל נוכח, ממש לצוות מה יקרה ברכושו, מי יקבל את פירות הרכוש נדל"ן לעיתים ניתן גם לצוות בצוואת "יורש אחר יורש", להיות זה שמחליט על הדורות הבאים.

לצוואה יש חשיבות רבה כאשר זוג שבמשך שנים רבות חי יחדיו, ואחד מבני הזוג מעוניין להגן על הבן זוג הנותר שישמור על רמת חיים סבירה לאחר מות אחד מהם, כידוע על פי דיני הירושה חוק הירושה, תשכ"ה-1965 שאדם הולך לעולמו בן זוגו יורש 50% והיתרה לצאצאים, הדבר יכול להוריד את רמת החיים של בן הזוג הנותר, ככל ואחרי המוות הצאצאים דורשים את חלקם.

דוגמאות להמחשה

זוג שיש לו דירת מגורים ופנסיה שמספיקה לרמת חיים סבירה, הבעל הולך לעולמו בגיל 70 ולא השאיר צוואה, לזוג ילדים, הילדים יכולים לדרוש את חלקם בעיזבון מיד לאחר פטירת האב – 50 אחוז מהחלק של האבא, במקרה שכזה יכולה האישה שנותרה בחיים למצוא את עצמה בפני שוקת שבורה, נדרשת לתת לילדים את חלקם, לעיתים מצב הכלכלי של הילדים לא טוב הם אינם מסודרים והם דורשים את חלקם בעיזבון ללא דיחוי. האישה האלמנה נדרשת למכור את דירת המגורים ולמצוא עצמה גרה בשכירות ויורדת ברמת החיים. סביר להניח שאם הבעל היה מודע לכך, הוא היה מצווה בצוואת יורש אחר יורש את חלקו לאשתו כל עוד היא בחיים ולאחר ה- 120 שלה לילדים. כך שומר המנוח על אשתו ושומר שההון שצבר בחייו ביזעה וביגע כפיים יגיע בסוף לילדיו.

הדוגמא השנייה היא: זוג בני 40. הבעל הולך לעולמו במפתיע, האישה יורשת את בעלה מכוח דיני הירושה לאור העובדה שהבעל המנוח לא השאיר צוואה, לזוג ילדים קטינים. העיוות: הבעל לא ערך צוואה, האישה יכולה לפתוח פרק ב' ואו ג', להביא ילדים נוספים לעולם, וככל שלא תשאיר צוואה העיזבון של הבעל יעבור לילדים שלא שלו. מסקנה: לתכנן ולערוך צוואה, בכל גיל.

דוגמא שלישית: גבר מתגרש מאשתו, לזוג 3 ילדים משותפים. הגבר מתחיל לצאת עם בחורה צעירה ממנו ומנהל עימה יחסים שעל פניו נראים כידועים בציבור, למרות שהגבר לא רואה בעיניו את הקשר כרציני. הגבר מת בפתאומיות מדום לב. בת הזוג דורשת  50% מהעיזבון המנוח כבת זוג וידועה בציבור. התוצאה: ללא שהתכוון ילדיו של המנוח חולקים את עזבונו עם בחורה זרה.

"נאמנות" – כלי משפטי נוסף

מדובר במנגנון המאפשר לאדם להעביר נכסים שבבעלותו לנאמן, בעל מקצוע, מומחה לרוב או לחברת נאמנויות לצורך ניהולם לטובת אדם אחר. היתרון המובהק של מנגנון הנאמנות הינו הפחתת החיכוכים משפחתיים והעברה מסודרת של הנכסים ההון והעסקים המשפחתיים לדור הבא. בנוסף, קיימים יתרונות מיסויים יחסיים אשר יכולים לחסוך כסף רב.

אמנה משפחתית

מסמך משפטי מחייב שמטרתו ליצור בסיס איתן להתנהלות העסק המשפחתי. בני המשפחה קובעים במשותף את הערכים והציפיות ביחס לניהול הנכסים, קביעת מנגנון ליישוב סכסוכים ולקבלת החלטות, קביעת  מנגנוני היפרדות ועוד. כאשר מדובר במשפחה עתירת הון, האתגר מורכב יותר, כזה הדורש עירוב של גורמים מקצועיים נוספים שיבטיחו המשך פעילות מסודרת  המסייעת במניעת סכסוכים פנים משפחתיים. מרבית העסקים המשפחתיים נקלעים לקשיים משמעותיים בעת העברתם מהדור המייסד לבני הדור הממשיך.

לפיכך, במקרים בהם ישנה גם העברת המושכות בניהול העסק המשפחתי ליורשים יש לעשות זאת בקפדנות ובחוכמה, נדרש לבחון ומכל זווית פיננסית ומשפטית כדי להעביר את זכויות הניהול כראוי. בחלוקת ההון המשפחתי ישנם שיקולים נוספים שיש לתת אליהם את הדעת ומענה בין היתר כאשר מבקשים להעביר את הנכסים בצורה הדרגתית ולאורך זמן כדי לשמור על איזון ויציבות.

בכל מקרה לגופו יש להתייעץ עם עורך דין בעל ניסיון בנדל"ן ובצוואות ודיני משפחה כדי לתכנן בחוכמה את פני העתיד. לעיתים, תכנון טוב יכול לתת שקט ונחת לאדם שהוא יודע שאם יראה לו חלילה דבר רע והוא ילך לעולמו, השאיר אחריו סדר ולא חלילה אחריו המבול.

עו"ד באום הוא עו"ד ונוטריון, בעל משרד באום ושו"ת עורכי דין ונוטריון, העוסק במקרקעין ודיני משפחה צוואות וירושות. תושב רמת השרון, בעל תואר שני במשפטים מאוניברסיטת בר אילן, בוגר המסלול  פתרון סכסוכים במשפחה, פעיל חברתי וממייסדי הנהגת ההורים הארצית.

אין לראות במסמך זה כייעוץ משפטי ויש להתייעץ עם עורך דין.

ליצירת קשר:

טלפון במשרד: 03-5479777

טלפון נייד: 054-2258005

מייל:  office@baumltd.co.il

 


להצטרפות לקבוצות הוואצאפ של "שרון אונליין"

קבוצת הרצליה לחץ כאן

קבוצת רמת השרון לחץ כאן

קבוצת רעננה לחץ כאן

קבוצת כפר סבא לחץ כאן

קבוצת הוד השרון לחץ כאן

קבוצת כפר שמריהו לחץ כאן

קבוצת כפר יונה לחץ כאן

קבוצת נדל"ן לחץ כאן

לדף הפייסבוק של "שרון און לייין" לחץ כאן

לעמוד האינסטגרם של "שרון און ליין" לחץ כאן