בעוד חודש, סוף פברואר 2026, ימלאו שנתיים לבחירות המקומיות בהרצליה. שנתיים לניצחון המפתיע של יריב פישר (48) האנונימי על ראש העירייה הקודם, משה פדלון (73), שכיהן משך עשר שנים בתפקיד ועשה עבודה טובה.
יש שיאמרו – טובה מאוד.
פתיחה מגומגמת
השנה וחצי הראשונות של פישר כראש העירייה היו מאכזבות, יש שיאמרו מאכזבות מאוד. בניגוד לשפע הבטחות הקמפיין – התוצאות בשטח היו עגומות.
פישר החל את הקדנציה בקול תרועה רמה עם “רפורמת הקולבים”, שהניפה דגל של החזרת הסדר ושלטון החוק למרכז העיר, באמצעות אכיפה מוגברת על סוחרי רחוב סוקולוב ואיסור הוצאת סחורות אל מחוץ לחנויות. במקביל, יזם שורת אירועי תרבות בשדרות ח”ן, כדי למשוך לקוחות, ולבדר את התושבים.
המהלך הזה נכשל כישלון חרוץ. לפני כמה שבועות, בשקט בשקט, ללא תרועות חצוצרות כמו לפני כשנתיים, הורשו הסוחרים במרכז העיר להוציא את הסחורות והקולבים לרחוב בימי שישי. האירועים בשדרות ח”ן הצליחו, בדרך כלל, למשוך כמה מאות תושבים. מרכז העיר נותר מוזנח.
זו הייתה רק יריית הפתיחה ראשונה להתחלה צולעת.
אלימות ומשברים
מנהל החינוך העירוני חווה משבר עצום, כשכול מנהלי האגפים עד האחרון שבהם נטשו, וגם חלק מאלה שהובאו על ידי פישר, מיהרו לברוח מהספינה שלו, שבאותם ימים נראתה כשטה לשום מקום. מגמה שלילית זו לוותה בעזיבת כמה וכמה מנהלים ומנהלות של בתי ספר חשובים ברחבי הרצליה.
הוסיפו לכך את מקרי האלימות והפשיעה הרבים ברחבי הרצליה – החל מאלימות בני נוער שממש השתוללה בעיר בשנה האחרונה, וכלה בכמות בלתי נתפסת של רימוני רסס שהושלכו על בתים – ואת מצב הניקיון (לייתר דיוק: הלכלוך) בעיר, שאפילו בסביבת פישר מודים כי הוא רחוק מלהיות משביע רצון, והנה קיבלתם שנה וחצי ראשונות גרועות ומבולבלות.
תפנית הסכם הגג
אבל לא הכול שחור בממלכת פישר. רחוק מכך. האיש מאוד רוצה להצליח, חורש את העיר לאורכה ולרוחבה ועובד כמעט 24/7, ויש לו המון כוונות טובות. אז אחרי שנה וחצי קשות, נידמה לאחרונה, שהוא הבין סוף-סוף איך מנהלים עיר, ובחודשים האחרונים מסתמנת תפנית.
קו פרשת המים הייתה החתימה על הסכם גג, בסוף נובמבר 2025, לבניית 45,756 דירות בהרצליה ולהזרמת 5.5 מיליארד שקלים לבניית תשתיות. אמנם בשלב זה מדובר רק חתימה על נייר, אשר תוצאותיו הדרמטיות יורגשו בעוד כמה שנים, אולם הסיכום עם רשות מקרקעי ישראל שהעביר את השליטה בתכנון ובבניית עתידה של העיר לידיו של פישר, נתן לו רוח גבית חזקה.
הפרויקטים החדשים
מאז נידמה שקיבל אומץ, או אולי ראה הארה, והוא לא מפסיק ליזום פרויקטים חדשים, שהם אלה שיכריעו את גורל הקדנציה הראשונה שלו כראש העיר אי שם בבחירות המוניציפליות הבאות, שיתקיימו באוקטובר 2028.
תחילה הגדיל את תקציבי הפיתוח (תב”רים) הרב שנתיים, שרצים ברקע, מ-400 מיליון בשנת 2025 ל-750 מיליון בשנת 2026. אחר כך השיק את עבודות סלילת העוקף המערבי לשכונת גליל ים, שיתחבר בעתיד לעוקף מערבי רמת השרון, מה שיאפשר יציאה משכונת גליל ים היישר את בסיסי המודיעין ברמת השרון. השבוע החלו להתבצע, במגרש החנייה שליד אצטדיון הכדורגל וממול לפארק הרצליה, עבודות הקמת מרכז קונגרסים ענק והיכל כדורסל.
הרפורמה בחינוך
שינוי המגמה הניהולי-חיובי הזה מחלחל כעת גם אל מערכת החינוך בעיר.
פישר הצליח לגייס ולהעמיד דרג ניהולי חדש איכותי ומנוסה למינהל החינוך בהרצליה, בראשותו של ראש המינהל אדר ארד, שהיה ממנהלי בתי הספר הבולטים בתל אביב ואחר כך הצטיין גם כמנהל אגף חינוך במועצה מקומית קטנה. יחד הם גייסו שדרה של מנהלות אגפים, שהוכיחו את עצמן כמנהלות בתי ספר בתל אביב, וגוייסו גם מנהלות ומנהלים חדשים למוסדות החינוך בעיר.
גולת הכותרת של המהלך הזה נרשמה בימים האחרונים: מחוז תל אביב של משרד החינוך אישר לפישר & ארד רפורמה חדשה, שהובילו בשיבוצים לבתי הספר בשכונות הרצליה פיתוח, נוף ים, הרצליה ב’, גליל ים והרצליה הירוקה המערבית. הרפורמה מסנכרנת את השינויים הדמוגרפיים, שהתרחשו בהרצליה בעשור האחרון, עם פריסת בתי הספר ומאפשרת להמשיך לפתח את מערכת החינוך בעיר.
במוקד השינויים, שבאופן טבעי לא כול ההורים מרוצים מהם, עומדת סגירת חטיבת הביניים סמדר בהרצליה פיתוח והעתקת בוגרי בתי הספר נוף ים וברנדס אל חטיבת הביניים יד גיורא בקריית המדעים שממזרח לקניון שבעת הכוכבים. בית הספר הדמוקרטי, שיושב כיום במבנה שאינו מאושר לתפקד כמוסד חינוכי, יעבור החל מספטמבר 2026 למבנה התקני של חטיבת סמדר ברחוב וינגייט. ילדי שכונת גליל ים, קרי בוגרי בתי הספר שמיר ונעמי שמר, יזינו חטיבת ביניים צומחת ייעודית משלהם.
השורה התחתונה
נכון, מדובר בשינוי מגמה בלבד ומוקדם לשפוט את התוצאות הסופיות כי “את הכסף סופרים רק בירידה ממדרגות הבנק”, אבל לכול מי שמיהר להספיד פוליטית את יריב פישר – מומלץ לקחת נשימה עמוקה.
יש שיאמרו – נשימה עמוקה מאוד.
פישר יורה לכל הכיוונים סתם. שולח ילדים שיש להם בתי ספר לצד השני של העיר מכל השכונות. למה שילדים יחצו את כל העיר כאשר יש להם בית ספר ליד הבית?!? הטמטום חוגג