פורום ה-15 (ארגון המאגד את הערים העצמאיות בישראל) החליט על השבתת הפעילות של הוועדות המקומיות ומערכי התכנון והרישוי העירוניים. ההשבתה מתבצעת במסגרת מאבק נחוש של ראשי הרשויות על נגד קידום הצעת חוק ההסדרים, בה מצוי סעיף שפוגע במקורותיהן ובהכנסות העיריות – זאת, באמצעות העברת עשרות אחוזים מהארנונה לקרן ממשלתית ייעודית. משמעות הדבר: פחות תקציבים עירוניים לחינוך הפורמלי והבלתי פורמלי, לקהילה, לתרבות, לתברואה לביטחון ועוד.
לפיכך, החל מאתמול (ראשון, 19.3) בעיריית הרצליה כמו גם ברעננה, כפר סבא ורמת השרון, אשר חברות בפורום ה-15, לא ניתנים שירותי קבלת קבל ומענה טלפוני בוועדה המקומית לתכנון ובנייה בעירייה ולא מקודמות תוכניות, תב״עות (תכניות בניין עיר), לא מונפקים היתרי בנייה ואישורים לרישום בטאבו. החברות בפורום הודיעו כי השביתה תימשך כל עוד הממשלה לא תסיר מהצעת חוק ההסדרים את פרק הלאמת הארנונה, פרק התשתיות הלאומיות ופרק התכנון והבנייה, לרבות עצירת הפגיעה בהגנה על הסביבה והבריאות. גם הוד השרון שלא חברה בפורום ה-15 הצטרפה גם היא לשביתה.
בפורום מוסיפים כי ככל שהממשלה תמשיך בקידום פרקים אלה, פורום ה-15 יחריף את המאבק, ויכלול גם השבתת מערכת החינוך בערים.
מהו הרקע למאבק ומדוע הנושא הוא צריך להטריד אותנו, התושבים? "זה לא רק העברת כספי הארנונה לקרן ממשלתית שתפגע באיכות חיי התושב, בניקיון ובחינוך, זה הרבה מעבר לכסף", מסביר ראש עיריית רמת השרון, אבי גרובר, ל"שרון אונליין", "לראש רשות מקומיות יש כיום סמכות ומעורבות בכל מה שקשור לתהליכי תכנון ובנייה. אלה בעצם מנגנוני הגנה כדי שההחלטות יתחשבו בצרכי התושבים – וכעת רוצים גם את הסמכויות האלה לשלול מאיתנו ראשי הרשויות. הם בעצם רוצים שתהיה להם אפשרות להכריז על פרויקט כ'תשתית לאומית' ועל יד כך לעקוף את המנגנונים הקיימים. זה דרמטי".
אבי גרובר. צילום: מיכל סלע
מה לדוגמה יכול לקרות ברמה"ש אם השינוי יעבור?
"פשוט מאוד. תהיה לממשלה לדוגמה דרך לעקוף אותנו, בלי מעורבות עירונית, ונניח להקים את פסולת ליד מורשה בהליכים מקוצרים. גם אם ארצה לפעול, יש להם דרך למנוע ממני להתערב".
איך תשפיע הזרמת תקציבי הארנונה לקרן הממשלתית?
"זה גם התוצאה ברורה. פחות כסף להשקעה בתושבים. מה שרוצים לעשות זה לקחת ארנונה מרשויות שיש להם הכנסות מעסקים לטובת כביכול פרויקטים לאומיים. זה הרסני, כי המשמעות היא ירדה בשירות לתושבים. צריך להכיר בזה שכבר כיום רשויות משקיעות במקומות שהן לא אמורות להשקיע כמו מערכת החינוך. ברגע שתקציבים יילקחו, המשמעות תהיה ברורה: פגיעה בחינוך, בניקיון ובכל תחומי החיים של התושבים".
בעצם, מעקרים בלא מעט מובנים את תפקיד ראש העירייה.
"כבר היום אם אתה מסתגל מדינת ישראל נמצאת הרבה תחת הממוצע העולמי בכסף שמושקע ברשויות המקומיות. מה שמדהים זה שאנחנו הרשויות המקומיות יכולים להיות הפתרון להרבה דברים שקורים – בבנייה, בחינוך, בביטחון אישי. אנחנו ברשויות – והראינו את זה בקורונה – יודעים להיות שם בשביל התושבים. במקום לשחרר ולתת לנו את הכלים לעבוד, עוקפים אותנו, הורסים אותנו ולוקחים סמכויות וכלים. על זה אנחנו נלחמים".
אמיר כוכבי, ראש עיריית הוד השרון, הוסיף כי: "טוב תעשה הממשלה אם תעצור את החקיקה האלימה, ובמקום לגזול סמכויות ותקציבים מהשלטון המקומי, תמצא את הדרך לחזק את עצמאות ומקצועיות השלטון המקומי על-ידי תיקון התקינה והתקצוב".
לדבריו, "החקיקה השערורייתית שמקדמת הממשלה תגזול את הקופה הציבורית העירונית לטובת תיבת בזבוזים פוליטית עבור שרי ממשלה ותפגע באיתנות הכלכלית של הרשויות. בנוסף, הפגיעה בסמכויות השלטון המקומי בתכנון ובנייה בהליכי החקיקה המקודמים תהיה בכייה לדורות ותביא לחוסר יכולת של הרשויות המקומיות לתת שירות לציבור ולפוליטיזציה מלאה של מערך התכנון הארצי עם השפעה עד רמת הבית ברחוב בכל עיר ועיר. הציבור לא יוכל עוד לסמוך על עבודת הוועדות המקומיות ולא יוכל להיות בטוח שיש מי שבודק את התוכניות המוגשות מסביב".
תגובות