הסטודנטים במרכז הבינתחומי זועמים על סירוב המרכז להשיב להם החזר כספי בשכר הלימוד למרות שעדיין לא חזרו ללמוד במתכונת הרגילה. במרכז מסבירים מדוע דרישתם אינה אפשרית
שרון יונתן
"שילמנו על מוצר מסוים וקיבלנו מוצר אחר, אז מן הראוי שנקבל החזר כספי", כך אמר השבוע תומר, סטודנט הלומד במרכז הבינתחומי בהרצליה, וזאת על רקע מחאת הסטודנטים שעדיין לא חזרו ללימודים. מתברר שאלפי סטודנטים במרכז לא חזרו ללימודים מאחר והם לומדים באולמות גדולים שאינם מאפשרים לימוד במתכונת הרגילה. הם נותרו ללמוד מול הזום מהבית ועכשיו הם דורשים החזר כספי, אבל המרכז הבינתחומי סבור אחרת, כפי שתבינו בהמשך.
המחאה החלה כבר לפני מספר שבועות, כאשר כחלק ממחאה ארצית הוקם דף פייסבוק שנקרא "לא מתקוונים לשלם", ולא אין כאן טעות כתיב. הסטודנטים מוחים על כך שהם נאלצים לשלם מחיר מלא למרות שמאז תחילת הקורונה ועד עצם היום הזה, הם לומדים בלמידה מקוונת.
תומר, בן ה-26, הלומד לשני תארים ביחד בשנה א' משלם 42 אלף שקלים לשנת לימודים, מחיר אותם ישלמו גם סטודנטים הלומדים לתואר כפול בשנה השניה. בשנה השלישית והרביעית המחיר כבר נוסק ל-52 אלף שקלים. "לפי מה שהבנו, לפי התו הסגול צריך עד 50 סטודנטים בכיתה ואצלנו יש אולמות מעל 100 סטודנטים באולם, כך שזה אסור. פתחו את המרכז הבינתחומי רק לקבוצות קטנות ולפרויקטים במעבדות".
תומר מסביר: "אין לי בעיה עם שכר הלימוד הגבוה ולא עם הנחיות משרד הבריאות, אבל הבעיה מתחילה שאנחנו משלמים על מוצר ולא מקבלים אותו. אני משלם על חווית הלימוד, הקשר הישיר עם המרצים, לימוד בכיתה חדשנית וממוזגת, ספריה עשירה, פעילויות שונות, מועדונים, כנסים, הרצאות אקסטרה. בזום אין את הדברים האלו. מצד שני, למרכז ירדו הוצאות תחזוקה רבות מכך שאנחנו נשארנו בבית. שילמנו סכום כסף לא מבוטל ונראה שהמרכז הבינתחומי ניצל את הקורונה כדי לחסוך כסף".
סטודנט נוסף אמר לאתר "שרון און ליין": "ניסינו לדבר וקיבלנו תשובה מנשיא המרכז שזה לא מתאפשר ותוקם קרן לסיוע לסטודנטים שיזדקקו, אבל אנחנו לא רוצים לבקש תרומות ונדבות אלא לקבל את השירות עבור מה ששילמנו. החלה מחאה והיה נסיון למשא ומתן אבל זה לא צלח. אם לא מספיק שנפגענו מהקורונה אז גם נפגענו מבחינה לימודית ומוסרית. הרוב המוחלט יושב בזום וממשיך לשלם על מוצר פחות טוב. המרכז הבטיח לנו מוצר מסוים ולא קיבלנו אז מן הראוי שנקבל החזר כספי בשכר לימוד. הייתי מצפה שנקבל החזר של רבע עד שליש משכר הלימוד השנתי".
המרכז הבינתחומי: הפחתה בשכר הלימוד אינה אפשרית
מהמרכז הבינתחומי נמסר בתגובה: מאז פרוץ משבר הקורונה השקיע הבינתחומי משאבים עצומים כדי לעמוד במחויבותו העיקרית: קיום לימודים באופן מקוון, כדי שהסטודנטים לא יפסידו את הסמסטר וכדי שלימודיהם לתואר לא ייפגעו. כל תכניות הלימודים הועברו להוראה מקוונת, המרצים עברו הכשרה מיוחדת והוקם מערך תמיכה טכני ייעודי. נוסף לשיעורים והרצאות, הסטודנטים מקבלים את כל השירותים הנוספים מרחוק: שירותי ספריה, ייעוץ פסיכולוגי ועוד.
המרכז הבינתחומי הוא מוסד שלא למטרות רווח, שמתקיים בעיקר משכר לימוד ונעזר בתרומות פרטיות. בשונה מהאוניברסיטאות, שנתמכות במאות מיליוני שקלים בשנה על ידי המדינה, הבינתחומי אינו מקבל תקציב ציבורי כלשהו ועליו לפעול באחריות כדי להבטיח את יציבותו הפיננסית. לצד ההשקעות הניכרות שנדרשו לאחרונה במעבר ללימוד ועבודה מרחוק, מתרחשת ירידה בהכנסות השונות של המוסד, שמושפעות באופן מידי ממצב הכלכלה והשווקים
לאור כל זה, הפחתה בשכר הלימוד אינה אפשרית. עם זאת, וכפי שהודיע פרופ' רייכמן באופן אישי, כל סטודנטית או סטודנט שמתמודדים כעת עם קושי כלכלי משמעותי, מוזמנים לפנות למדור שכר לימוד אשר אנשיו הונחו לבדוק איך ובמה אפשר לעזור להם.
תגובות