על רקע המחלוקות בין חלק מהשותפים בכתיבת הספר “להיות אזרחים בישראל” (מהדורה מ-2016) לבין משרד החינוך, והטענה כי תכני הספר משקפים את רוח ההפיכה המשטרית – קיימה עיריית הרצליה פאנל מומחים בנושא.
ד”ר יעקב נחום, סמנכ”ל וראש מינהל חינוך וערכים, מסר בסיכום בכתב שהפיץ בקרב המנהלים והמורים בהרצליה כי “הפאנל התקיים במטרה להעלות דיון אקדמי ומקצועי בנושאים מהותיים שבמחלוקת, ולברר את מידת התאמתם ומשמעותם של התכנים כפי שבאים ליידי ביטוי בספר הלימוד הנ”ל”.
בפאנל השתתפו: פרופ’ עירית קינן, ראש המחלקה לחינוך בלתי פורמלי במכללת סמינר הקיבוצים, פרופ’ יניב רוזנאי, פרופ’ חבר למשפטים באוניברסיטת רייכמן, ד”ר שאולי שארף, ד”ר למשפטים, מרצה למשפט חוקתי במרכז האקדמי פרס, ד”ר אדר כהן, ביה”ס לחינוך באוניברסיטה העברית, לשעבר מפמ”ר אזרחות במשרד החינוך, מנהלות ומנהלי בתי הספר בעיר, רכזי מקצוע ומורות ומורים למקצוע האזרחות.
במכתב מפרט הסמנכ”ל את המסקנות העלות מהדיון:
- אין מקום להחרים ספרי לימוד מחד ואין לקבל כל חומר לימוד כראה וקדש.
- ישנה משמעות קריטית לאופן והדרך שבה בוחרים המורים ללמד.
- קיימים מגוון חומרי לימוד שמשרד החינוך מאפשר, ולמורה ניתנת אוטונומיה להחליט כפרופסיה מקצועית ולבחור בין מגוון הספרים והנושאים המוצעים הקיימים.
- אופן הצגת הדברים וחשיפת דעות שבמחלוקת בחברה הישראלית לגיטימית מצד אחד ובמקביל לא לתת מקום לטיעונים שאינם לגיטימיים בדמוקרטיה ליברלית.
- יש לאפשר לתלמידים הצגת שאלות פוריות ולנהל עמם דיונים ערים בנושאים אלו.
ד”ר נחום מסכם את המכתב: “חשוב לי להדגיש בפניכם, כי תכני הלימוד בבתי הספר בהרצליה לא ייקבעו בהתאם להלך הרוח ודעתם של נבחרי ציבור או פוליטיקאים כאלו ואחרים. לכם – המורים והמורות, המנהלים והמנהלות, ישנה אוטונומיה מוחלטת ושיקול דעת בבחירת מגוון הספרים ומערכי השיעור שמציע משרד החינוך.
“חשיבה ביקורתית, מצד אחד ופרופסיה מקצועית של המורים בתהליכי הלמידה, הם אלה שינחו אותנו בחינוך לערכים חשובים בלהיות אזרחים בישראל. מערכת החינוך בהרצליה תפעל כמערכת ציבורית הדוגלת בהקנייתם של הערכים המבטאים את ערכי המדינה היהודית דמוקרטית וליברלית”.
במרץ השנה פורסם ב-YNET שמי שמובילה מאבק נגד שימוש בספר הלימוד “להיות אזרחים בישראל” היא יולי יבין, תלמידת י”ב מהרצליה. לדבריה, הספר הופק בייעוץ פורום קהלת ומשקף את עמדתו בנוגע למהפכה המשפטית. בריאיון סיפרה יבין כי הספר יצא לאור לראשונה ב-2001 ועבר שכתוב על ידי הפורום ב-2016, מה שהוביל “לגינוי האופן שבו הוא מציג את המציאות מצד מורות ומורים לאזרחות”.
תגובות