האם נמצאה הסיבה לזמזום? כפי שדיווחנו אתמול, יום שני 24 בנובמבר, במקומון הדיגיטלי שרון אונליין – ביממות האחרונות הלכו והתרבו הדיווחים של תושבים ברמת השרון, הרצליה, הוד השרון ורעננה על זמזום נמוך ומתמשך בשמיים.
חלק מהדיווחים מתארים רעש שחוזר בגלים, אחרים מדברים על “מנוע איטי שמרחף מעל השכונה”. הרעש הזה מוכר היטב מימי תחילת המלחמה בנובמבר 2023, אבל כעת – אחרי תקופה ארוכה של שקט יחסי הוא חזר בעוצמה – בדיוק בימים שבהם הזירה הצפונית שוב מתוחה בעקבות חיסול רמטכ”ל חזבאללה.
במקביל לדיווחים משרון, בימים האחרונים חזרו דיווחים על שיבושי GPS בחיפה ובצפון. נהגים, טייסי אז”מ ומשתמשי אפליקציות ניווט מדווחים על קפיצות מיקום, איבוד קליטה והתנהגות מוזרה של מערכות הניווט.
תופעה דומה נרשמה בתחילת המלחמה הקודמת, וגם אז ההערכה הייתה שהשיבושים נועדו לפגוע בדיוק הניווט של טילים או כטמ”מים מונחים.
באופן רשמי, מערכת הביטחון אינה מאשרת שהשיבושים יזומים, אך גורמי צבא בדימוס מסבירים שמדובר בכלי שעומד לרשות ישראל בדיוק למצבים כאלה: כאשר עולה חשש לירי מסיבי של אמצעי לחימה מונחי לוויין, משבשים את יכולת הניווט שלהם – גם במחיר פגיעה זמנית בנוחות האזרחית.
התלונות על זמזום בשרון מגיעות משכונות רבות: ברמת השרון מרובעי אלון והדר ומהאזור הסמוך לגלילות, בהרצליה מגליל ים, נווה ישראל, הרצליה הצעירה ומרכז העיר, ובהוד השרון וברעננה מהשכונות במרכז ובמערב.
התמונה שעולה מהשטח ברורה: תנועה אווירית מוגברת בגובה לא מאוד גבוה, שנשמעת היטב בלילות.
הקישור למצב הביטחוני בצפון כמעט מתבקש. אחרי חיסולו של רמטכ”ל חזבאללה, עלי טבטבאי, אחד האנשים החשובים במערך הצבאי של חיזבאללה, בצה”ל העלו כוננות לאורך גבול לבנון, תגברו כוחות והחלו לבדוק מחדש את היערכותם למקרה של תגובה מצפון.

תא”ל צביקה חיימוביץ. צילום פרטי. צילום כטמ”מ: באדיבות אלביט ועיבוד AI
“בין עשרות למאות”
כדי להבין מה באמת שומעים תושבי השרון, כדאי לחזור לראיון שקיימנו בתחילת המלחמה, בנובמבר 2023, עם תא”ל (מיל’) צביקה חיימוביץ’, לשעבר מפקד מערך ההגנה האווירית. חיימוביץ’, שמכיר היטב את השמיים בישראל, הסביר אז ש”בכל רגע נתון יש בין עשרות למאות כלי טיס בשמי ישראל בימי מתיחות”.
לדבריו, זו לא רק טיסה של מטוסי קרב, אלא מערך גדול של מסוקים, מטוסי תובלה, מיירטים וכמובן כתמ”מים – כלי טיס מאוישים מרחוק.
על הזמזום עצמו אמר חיימוביץ’ ש”כתמ”מים ורחפנים מייצרים זמזום. זה חלק מאיך שהם עובדים. בלילה, כשהרקע שקט, שומעים אותם הרבה יותר טוב”.
הוא הזכיר גם שהמונחים השתנו: כבר לא מדברים על “מזל”ט קטן”, אלא על כתמ”מים שיכולים להגיע לאורך של כמה מטרים, בגודל של מטוס קרב קטן. כלים כאלה, כשהם טסים מעל אזורי מגורים, מייצרים רעש קבוע וברור.
הדמיון בין מה שתואר אז למה שמספרים כעת תושבי השרון לא מקרי. גם אז הזמזומים הופיעו יחד עם התגברות המתיחות בצפון, וגם אז שיבושי GPS בצפון ליוו את הימים שלפני ההסלמה.
כעת, אחרי חיסול דמות בכירה בחיזבאללה, נראה שמערך האיסוף וההגנה האווירית נכנס שוב להילוך גבוה.
תירוצים כאלה כבר נישמעו בעבר
להזכיר בזמן המלחמה כולל הטילים ששוגרו מאירן לא היה שום כטבמ באוויר
תמיד רוצים גורמי הביטחון שנאמין לכל סיפור שלהם
זה התחיל עוד בימי הקורונה ונימשך עד לאזור תחילת המלחמה
גם בימים שהיה שיבושי gps במרכז הארץ לא היה שום כטבמ באוויר
כמו כן לא יתכן שיחולו שיבושים מתי שתעופה אזרחית טסה בידיוק מעל רמת השרון הרצליה
אז מספיק להאמין לשקרים של צהל ולבקש הסבר יותר משכנע