נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, חתם ב־29 בספטמבר 2026 על צו נשיאותי להפחתת אוכלוסיית היתושים הפולשים בוושינגטון ב־90% ואוכלוסיית הקרציות ב־50%, עד שנת 2028. בתוך 60 יום נדרשים משרדי הממשל והסוכנות להגנת הסביבה לגבש ולהפעיל תוכנית משותפת בבירה האמריקאית. שיטת ההדברה – תהיה זו שהופעלה בשנה האחרונה בתור פיילוט בגינות הציבוריות ברמת השרון.

הזכרים העקרים לא מעמידים דור המשך

הטכנולוגיה מבוססת על שיטת החרקים העקרים. במסגרתה מגדלים כמויות גדולות של יתושים זכרים, מעקרים אותם, ומשחררים אותם באזור שבו קיימת אוכלוסיית יתושים פעילה. הזכרים אינם עוקצים, אך הם מזדווגים עם נקבות היתושים שבטבע. מאחר שהם עקרים, ההזדווגות אינה מייצרת דור חדש. שחרור חוזר ונשנה של זכרים כאלה אמור להביא בהדרגה לצמצום אוכלוסיית היתושים המקומית.

הצו האמריקאי אינו מסתפק בשיטה אחת. הוא מאפשר שימוש בעיקור יתושים, בחיידקים מועילים, בשינוי גנטי המוגדר בטוח ובטכנולוגיות ביולוגיות נוספות. הסוכנות להגנת הסביבה נדרשה להכין מסגרת רגולטורית לפיתוח, לאישור ולשחרור מבוקר של הטכנולוגיות.

ברמת השרון השיטה כבר פועלת בשטח

ברמת השרון החלו לנסות את השיטה הזו כבר באוקטובר 2025. במסגרת פיילוט עירוני, שהובילו סגן ראש העיר מחזיק תיק הגנת הסביבה, עידן למדן, יחד עם ראש העיר איציק רוכברגר והמנכ"ל יורם אברהמי, פוזרו בגינות ציבוריות ברמת השרון אלפי יתושים זכרים עקרים, שגודלו ועוקרו בידי חברת סנסיו הישראלית.

המקומון הדיגיטלי, שרון אונליין, חשף כי יתושי רמת השרון עברו עיקור באמצעות קרינת רנטגן ולאחר מכן שוחררו באופן מבוקר בגינות הציבורית ובשלוליות ומאגרי מים ברחבי העיר. מטרת הניסוי הייתה לבדוק אם הזכרים המעוקרים יזדווגו עם נקבות יתושים מקומיות וכך יצמצמו את היווצרותו של דור המשך.

לב המאבק: במחלות שמפיצים יתושים 

בארה"ב, כמו ברמת השרון, המטרה המרכזית היא להפחית את אוכלוסיית היתושים באמצעות זכרים עקרים, ללא ריסוס כימי נרחב. יחד עם זאת, היקף התוכנית האמריקאית גדול בהרבה: לצד שחרור יתושים עקרים, היא אמורה לכלול טיפול במקווי מים ובמוקדי רבייה, שיפור מערכות ניקוז, כיסוח ותחזוקת צמחייה, הקמת גינות גשם ושימוש באמצעי הדברה טבעיים וטיפול בגורמים המסייעים להתפשטות קרציות, ובהם מכרסמים ואיילים. הממשל מדגיש כי הפעילות צריכה להימנע מפגיעה בחרקים מועילים, בצמחים ובבעלי החיים.

הצו הנשיאותי נועד להתמודד לא רק עם מטרד העקיצות, אלא גם עם מחלות המועברות באמצעות יתושים וקרציות. בין המחלות המוזכרות בו נמצאות מחלת ליים, קדחת מערב הנילוס, דנגי, זיקה, צ'יקונגוניה וקדחת הכתמים של הרי הרוקי. ברמת השרון המניע הראשוני לפיזור אלפי היתושים, היה יתוש הנמר האסייתי, נחשב למעביר העיקרי של נגיף הצ'יקונגוניה ברחבי העולם. לצד העברת נגיף זה, היתוש הוא נשא של נגיף קדחת דנגי, ובמקרים רבים הוא נושא את נגיף קדחת מערב הנילוס ועשוי להעבירו לבני אדם.

יתושים מעוקרים. צילום: דוברות עיריית רמה"ש

יתושים מעוקרים. צילום: עיריית רמה"ש