מארגני המחאה נגד המהפכה המשפטית נערכים לשבוע סוער. העלאת ההילוך שנראתה בימים האחרונים מתוכננת להימשך כתגובה ישירה לחקיקה בכנסת, כאשר הקואליציה מתכוונת לעלות היום (שני, 10.7) לקריאה ראשונה הצעה לביטול עילת הסבירות ובהמשך השבוע לאשר באופן סופי את השינויים בחוק בקריאה שנייה ושלישית.
יום השיבוש מחר צפוי להימשך מהבוקר עד הערב. בדומה לפעמים הקודמות, החל מ-07:00 יצאו צעדות, שיירות בצמתים ובכבישים מרכזיים ברחבי הארץ.
מוקד האירועים המרכזי יהיה בשעה 16:00, ב"הפגנת ענק" בנמל התעופה בן גוריון. בשבוע שעבר חסמו המפגינים את הכביש המוביל לכניסה לטרמינל 3 במשך שעות ארוכות ועשרות נעצרו בעימותים עם המשטרה.
מפגינים בצומת הכפר הירוק. צילום: רוני לוינסון
ב-18:30 יערכו הפגנות מול בית הנשיא ומול שגרירות ארצות הברית בתל אביב. החל מ-20:00 צפויות הפגנות ביישובים רבים, כולל צעדה לאורך רחוב קפלן בתל אביב.
"בנינו בשבועות האחרונים ארגז כלים הכולל פעולות ממוקדות ומשמעותיות. המטרה היא להראות לממשלה שאם היא לא עוצרת – המדינה עוצרת. בשבועות האחרונים נערכנו לתרחיש הזה בדיוק: שהשיחות יתפוצצו והממשלה תחזור לחוקק. היה לנו ברור שצריך לייצר התנגדות נחושה ונחרצת. החלטנו שמה שיהיה בסבב א' לא יהיה בסבב ב'. ההתנגדות תהיה נחושה יותר ומנומסת פחות ולא נשחק באותם כלים", ציינו מובילי המחאה.
מפגינים בצומת רעננה. צילום: פרטי
חלק נוסף בחזרת המחאה יהיה שובן של השביתות. חברות הייטק, אוניברסיטאות, משרדי עורכי דין ורופאים מתכוונים לעצור את פעילותם או לאפשר לעובדים להיעדר. לפי מארגני מאבק ההייטק, עשרות חברות כבר עדכנו כי עובדיהן יוכלו לצאת להפגין מבלי שיירשם להם יום חופש. חלקן אף מתכננות לשבות לחלוטין.
באוניברסיטת רייכמן בהרצלייה ציינו: "במידה והליך החקיקה יימשך תכבד האוניברסיטה את חופש המחאה וההפגנה של חברי הסגל האקדמי והמנהלי, והיעדרות ביום שלישי הקרוב לא תחשב כיום חופשה. ברוח זו תותר היעדרות סטודנטים מלימודים ובחינות. כל מי שייעדר מבחינה הקבועה ליום שלישי יהיה זכאי למועד ג' ללא צורך בהסבר".
בנוסף, רשת המרכזים המסחריים ביג הודיעה גם היא כי תסגור את שעריה מחר, אם הצעת החוק תעבור בקריאה ראשונה. לאחר מכן, עדכנו חברות בענף הפרסום כי גם הן יתמכו בעובדים שירצו לשבות ולהיעדר באותו יום.
מספר מוחים נגד מהמהפכה המשפטית לא המתינו לשורת ההפגנות המתוכננות מחר, וכבר הבוקר הפגינו בהוד השרון מול ביתו של שר החינוך, יואב קיש.
מפגינים מול ביתו של יואב קיש בהוד השרון. צילום: אילן פיגנבוים
כבוד נשיא בית המשפט העליון בדימוס, השופט אהרן ברק חושב שחסימת כבישים היא עניין חמור שאין לו שום קשר לחופש הביטוי, ואסור לאפשר אותו במדינה דמוקרטית. לא כל שכן קריאה לסרבנות, וגרוע מזה – עידוד אנשים לעבור על החוק.
אספנו בשבילכם כמה ציטוטים נבחרים.
ביולי 2005 הובאו לפני השופט ברק חשודים באירגון של חסימות כבישים, שגם קראו למפגינים לא לצייט לחוק, ולחיילים לסרב לפקודות פינוי.
הרכב של חמישה שופטים שבראשו ישב, החליט פה אחד, להאריך את מעצרם של החשודים בפעולות האלה עד תום ההליכים. מה יש לומר? אנשים אחרים בזמנים אחרים. או אולי מדוייק יותר: שופטים דומים וזמנים אחרים.
וכך אמר השופט ברק בפסק דינו:
"חופש הביטוי אינו היתר להתפרעות. האלימות היא היפוכו של הביטוי המותר"
"חופש ההפגנה אינו מגן על החופש "לעצור את המדינה"
"חופש הביטוי (וההפגנה) אינו מגן על החופש למנוע מיולדת להגיע לבית החולים"
"שום טיעון מוסרי אין בו כדי להצדיק שרפת צמיגים בכבישים המסכנת קשות את חיי הנוסעים על הכביש"
"שום טיעון משפטי בדבר "מרי אזרחי" איננו מאפשר התנהגות אלימה, הפוגעת קשות בחיי בני-אדם"
ועוד שנה והסביר השופט ברק שחוסמי כבישים הם – אתם יושבים? – אנרכיסטים.
וכך אמר:
"הטוען בשם חופש הביטוי לכל אלה, אינו טוען מנקודת מבטה של הדמוקרטיה, אלא מנקודת מבטה של האנרכיה"
"כאשר האנרכיה תשלוט, גם חופש הביטוי שלו טוענים הנאשמים לא יעמוד להם"
"רטוריקה של דמוקרטיה וזכויות אדם בפיהם, אך פעולות של אנרכיה ופגיעה בזכויות אדם במעשיהם. לכך שום מדינה דמוקרטית אינה צריכה להסכים"
התוצאה, כאמור, מעצר עד תום ההליכים. פה אחד. חמישה שופטים:
ברק, פרוקצ'ה, חשין, ארבל וריבלין.