נאומו של ראש עיריית הוד השרון, אמיר כוכבי, בערב יום השואה (23 באפריל 2025), בו אמר כי אל לנו להחריש מול זוועות שמתבצעות בשמנו בעזה, עורר סערה – עד כדי הסתה פלילית מסוכנת לאלימות כלפיו – ככול הנראה מצידם של פעילי ימין קיצוניים ברשתות החברתיות.

הסתה פשיסטית

באחד הפוסטים, שפורסם ככל הנראה על ידי פעיל ימין, המכנה את עצמו Joel Right, הושתלו פניו של אמיר כוכבי בתוך תמונה של חבר בתנועת הנוער הנאצית, “היטלר יוגנט”, כשהוא מצביע במועל יד כביכול.

מעל לתמונה נרשם: הוד אדולף בשרון.

תמונות דומות של יצחק רבין הונפו בהפגנות נגדו, למשל בכיכר ציון בירושלים, זמן קצר לפני הירצחו של ראש הממשלה.

“אתה והוא נאצים ארורים”, נכתב בפוסט הפלילי המסית נגד אמיר כוכבי, מעל לתמונה שלו כביכול במדי תנועת נוער היטלר. “אתם לא שייכים לעם הזה. אתם אויבים. אין הבדל ביניכם לבין כול מחבל נוחבה. נמתין ליום הנקם ונראה מי ישוט בירקון”.

מאז רצח רבין, ב-4 בנובמבר 1995, התייחסה המשטרה לשלטים ולפוסטים מסוג זה בחומרה יתרה, ונפתחו חקירות פליליות כנגד המפרסמים בחשד להסתה לאלימות ולרצח.

משטרת ישראל, לרבות יחידת הסייבר של לה”ב 433,  חייבת לפתוח בחקירה מיידית, לחשוף מי עומד מאחורי ההסתה הפלילית המסוכנת נגד אמיר כוכבי, ובמקביל לאבטח את ראש עיריית הוד השרון.

הנאום והסערה

כזכור, כוכבי התייחס בנאומו בערב יום השואה למצב הביטחוני ולמצב החטופים, כשאמר: “המוסר היהודי מכתיב לעולם לא עוד, לא רק לנו אלא לכל העמים. כציווי ערכי ומוסרי של חברה צודקת ובריאה”.

עוד אמר: “אל לנו להחריש מול זוועות שמתבצעות כלפי בני לאום אחרים, גם אם הן מתבצעות בשמינו. אושוויץ – לא השטן יצר ולא אלוהים – אלא האדם כתב ק. צטניק”.

“59 אחים ואחיות עדיין חטופים בעזה. הלעולם לא עוד שלהם עדיין נמשך ותאוות הנקם, הדם וההרס לא השיבה אלינו את המתים וגם לא את החיים”.

דבריו עוררו סערה ומחלוקת קשה, כשגם עיתונאי חדשות 12, עמית סגל, הידוע כאיש ימין התומך בהמשך המלחמה, התייחס לכך בערוץ הטלגרם שלו.

תגובה אמיצה

במוצאי שבת, 26 באפריל 2025, שלוש יממות לאחר הנאום שלו בערב יום השואה – פרסם כוכבי בפייסבוק שלו את פוסט ההסתה נגדו.

כוכבי כתב: “כן, אמרתי שאל לנו להחריש מול זוועות, בעולם וגם אלו שנעשות בשמנו”.

“זו אמורה להיות אמת עקרונית בסיסית לעם, שעבר את השואה, ולכל מי שמאמין בערך החיים. אני, שמשפחתי עברה את השואה ואיבדתי יותר מדי חברים כדי לא להאמין בערך החיים, עומד מאחוריה”.

“במקום זה – כבר 36 שעות יש מי שמלבים שקרים ומרבים בהסתה ואיומים פיזיים נגדי ונגד המשפחה שלי באופן שנועד להפחיד, להשתיק ולהעמיק את הקרע”.

“ערך השירות בצה”ל כצבא העם הוא ערך מכונן וצודק. כחייל מפקד וקצין תמיד האמנתי שעלינו לבחון את עצמנו כל הזמן, שעוצמתנו בערכינו ושאסור לנו לוותר עליהם, לא במלחמה מול אויבינו ולא במחויבות שלנו לאחים ולאחיות שלנו שנמקים בעזה כי אסור להשאיר אף אחד מאחור”.

“אני דור שלישי בשריון וסרן במילואים. איבדתי חברים רבים ופניתי לשדה הציבורי כדי לקיים את הערכים עליהם גדלנו ואשר הובילו אותנו להתייצב להגנת המדינה”.

“ככה זה, מציאות חיינו מורכבת. יש דעות לכאן ולכאן אבל יש גם עובדות”.

כוכבי סיכם: “אני לא מפחד מההסתה, ויודע שננצח אותה, כי שילמנו מחירים גדולים מדי כעם בשביל להפסיד לחבורה שהיא לא של ישראל.

“אחרי שננצח אותה, יש לנו פה משימת תיקון גדולה ועצומה כי בקרבנו יש רבים ששכחו להקשיב, ושכחו את האופציה של חמלה בין אדם לחברו”.

“אדרבה, אני אוהב גם אותם, ונתקן גם בשבילם ובשביל הדורות הבאים שלהם”.

“אלו ימים של חשבון נפש. בין עבדות לחירות. בין שואה לתקומה. בין זיכרון לעצמאות. בימים אלה יותר מתמיד אני יודע שעלינו לעשות הכול כדי להבטיח את דמותה וערכיה של המדינה למען הדורות הבאים. כי אין לנו ארץ אחרת”.

“בשביל זה צריך להחזיר את 59 החטופים שנמקים בעזה כבר יותר מדי זמן, מעונים ועוברים התעללות בזמן שיש מי שבוחרים לא להחזיר אותם. זו, למשל, דוגמה לזוועה שנעשית בשמנו כבר הרבה יותר מדי זמן”.

איומים ברצח היו בימים האחרונים גם על ראש עיריית רמת השרון, איציק רוכברגר. יתכן כי המאיימים התבלבלו בין רמת השרון ולבין הוד השרון, והתכוונו, בעצם, לאיים על אמיר כוכבי.

תגובות בעד ונגד

הסערה בעקבות דברי כוכבי, כאמור, לא שככה ואפילו הסלימה.

עשרות אזרחים זועמים הפגינו מול ביתו ביום שישי האחרון (25 באפריל 2025) בטענה כי “ראש העירייה מבזה את החיילים”.

המשטרה נכחה במקום ושמרה על הסדר.

ברשתות התפרסמו נגדו דברים קשים בנוסח: “ראש העיר הזה ביזיון לעם ישראל”; “מבייש את בוחריו”; “להדיח אותו מהתפקיד באופן מיידי!”; “לסלק אותו מכס המלכות”.

מנגד היו גם כאלה שתמכו בכוכבי: “אספסוף מוסת. אתם צריכים להיות גאים בראש העיר שלכם. הוא אדם אמיץ, ערכי והומני”; “ראש העיר אמר את האמת”; “שמעתי את הצהרתו איש אמיץ הדבק בערכים אנושיים מותקף על ידי המון שמפרשן את דבריו בצורה עקומה”.

הפוסט שפרסם ראש עיריית הוד השרון במוצאי שבת 26 באפריל 2025. צילום: מתוך הפייסבוק של אמיר כוכבי

הפוסט שפרסם ראש עיריית הוד השרון במוצאי שבת 26 באפריל 2025. צילום: מתוך הפייסבוק של אמיר כוכבי

לקריאת כתבה נוספת על הקיטוב ימין-שמאל בערי השרון: המשנה לראש העיר רעננה לזמר קובי פרץ: “עדיף שתעבור לעזה”.