תחושת הביטחון האישי בגליל ים עלתה מדרגה עם הקמת משמר השכונה בשכונה לפני כשלושה חודשים. בימים אלה, הם מגייסים מתנדבים חדשים וקוראים לתושבי השכונה להתגייס.

אסינמטק. אסי דיין. עשור למותו. 9.5-30.5 2024. תרבותית,עיריית הרצליה, סינמטק הרצליה

זהו משמר השכונה השישי שפועל בהרצליה אחרי שכונת ויצמן, מערב העיר, נווה עמל, הרצליה ב' והרצליה צפון.

הקמת המשמר היא פרי שיתוף פעולה בין אגף ביטחון, פיקוח וסדר ציבורי בעירייה, המרכז הקהילתי ופעילי הקהילה. הפעילות, המתקיימת בחסות המשטרה ועיריית הרצליה, היא באמצעות תושבים מתנדבים וכוללת סיורים ממונעים, מחסומים ומבצעים יזומים ברחבי השכונה. בימים אלה נערכים מיונים למתנדבי המשמר.

התחומים שמשמר השכונה מתמקד בהם הם ביטחון השכונה, מניעת פריצות, גניבות, גרימת נזק לרכוש ושמירה על איכות החיים. המתנדבים שיצטרפו ל"משמר השכונה" יחויבו במשמרת אחת לפחות בחודש. מדובר בגברים ונשים בגילאי 21 ויותר בעלי יכולת פיזית תקינה.

משמר השכונה בהרצליה

משמר השכונה בהרצליה. צילום: פרטי

לירן מזכרת, מנהל ביטחון בעיריית הרצליה, ואחראי על משמרי השכונה הפועלים בעיר, הסביר ל"שרון אונליין", על החשיבות ועל התפקיד של משמר השכונה.

"משמר השכונה בגליל ים הוקם בערך לפני שלושה חודשים", מספר מזכרת, "לאחר שקבוצה של 15 מתנדבים עברו הכשרה שהעירייה מארגנת. במסגרת ההכשרה, עורך דין עושה להם הדרכה על סמכויות – מה מותר להם במהלך המשמרת ולאחר מכן הם  עוברים הדרכה בנהיגה על רכב עירוני. לאחר מכן הם עוברים הדרכה כללית  על התפקיד שלהם -דרכי הפעולה, מה עושים ומה לא עושים בגליל ים לצערנו אין עדיין מספיק מתנדבים ואנחנו מחפשים מאוד עוד מתנדבים".

עצמאות 76 בהרצליה עם הקהילות

בעיר כאמור יש שישה משמרי שכונה הפועלים ברחבי העיר.  "היינו מאוד שמחים שבכל שכונה יהיה משמר שכונה" אומר מזכרת, "הפעילות של משמר השכונה מורידה דרסטית את מספר העבירות הפליליות באותה שכונה".

משמר השכונה בהרצליה. צילום: פרטי

משמר השכונה בהרצליה. צילום: פרטי

משמר השכונה הראשון הוקם בשנת 2014 בשכונת נווה עמל על ידי התושבים עצמם בעקבות מכת פריצות שהייתה בשכונה. "כמעט כל יום היו בשכונה פריצות", מספר מזכרת, "זה הגיע לכמאה התפרצויות בשנה. כאשר הוקם משמר השכונה שם ולאט לאט התווספו עוד מתנדבים זה הלך ופחת, כאשר כיום, בנווה עמל השכונה הכי ותיקה במיזם, סגרנו את שנת 2021 עם מספר חד ספרתי של 6 התפרצויות, בנווה עמל יש היום 130 מתנדבים פעילים מכל הסוגים, מגיל 21 ומעלה כשהמתנדב הכי ותיק שלנו הוא בגיל 80".

בשנת 2018 עיריית הרצליה הבינה שיש התארגנות של מתנדבים שיוצאים על חשבון זמנם וכספם ופשוט מסתובבים בלילות כדי לשמור על הבתים שלהם והחליטה להיות מעורבת. "העירייה הקימה את מדור משמר השכונה", מספר מזכרת, "ובשנת 2019 התחלתי לנהל את מדור מתנדבים. אני שלוש שנים בתחום הזה ובגלל שאני בעצמי מתנדב בגורמי הצלה שונים היה לי יותרקל להבין את התחום הזה ואל הצרכים של המתנדבים".

כיום יש כ-250 מתנדבים בכל משמרות השכונה בשכונות העיר. בנווה עמל יש כ-130 מתנדבים, במערב העיר כ-30 מתנדבים, בצפון העיר כ-25 מתנדבים, בנווה ישראל ובנווה אמירים – 15 מתנדבים. לאחרונה הוקם משמר שכונה בחנה רובינא שאמור להתחבר לשכונת ויצמן שם יש כ-10 מתנדבים, וכרגע יש גם תהליך עם שכונת נורדאו בהרצליה להקמת משמר שכונה חדש.

משמר השכונה בהרצליה. צילום: פרטי

משמר השכונה בהרצליה. צילום: פרטי

מה מאפיין את שכונת גליל ים מבחינת ביטחון השכונה?

"גליל ים מתאפיינת בזה שיש להם פארק מאוד גדול, ורוב התושבים בשכונה הם צעירים עם ילידים צעירים ורוב האמהות היו רוצות להרגיש תחושת ביטחון בפארק ובגנים. לכן המתנדבים מגיעים לפארק ומראים נוכחות ובאמת קיבלנו פידבקים שהנוכחות שלנו תורמת לתחושת הביטחון של התושבים בשכונה. בסופו של דבר, אותו עבריין שרואה אנשים שמסתובבים עם רכב עם צ'קלקה על הגג או מפטרלים, מבחינתו הוא יחשב מסלול מחדש ויעזוב את המקום. תחושת הביטחון מבחינת האזרחים הולכת ועולה ככל שיש לנו יותר משמרות של מתנדבים".

מדוע הוקם משמר השכונה בגליל ים?

"על רקע גל הפיגועים האחרון, הגיעו בקשות משכונת גליל ים להגביר את הביטחון בשכונה. באנו עם ההצעה של משמר השכונה והם התאגדו עם 15 אנשים שהגיעו להדרכה והתחילו לפעול. חשוב לציין שבכל שכונה יש את רכזי הקהילה מטעם העירייה שעובדים בשיתוף פעולה עם אגף הביטחון והם בדרך כלל אחראים על הגיוס בתיאום עם המתנדבים. בתוך כל שכונה כזאת יש מתנדב אחראי שעובד בשיתוף פעולה עם רכז הקהילה ואיתי והוא נמצא בקשר יומיומי איתי על כל מה שקורה במסגרת משמר הקהילה. כל הזמן אנחנו לומדים את השטח".

לכל שכונה יש את האוכלוסיה שלה ולכל שכונה יש את האופי הייחודי שלה. "אנחנו מצליחים בסופו של דבר להגיע למצב שמבינים את האוכלוסייה, פועלים לפי הצרכים שלהם ומגיעים לתיאום ציפיות", מסביר מזכרת, "עובדים בשיתוף פעולה של כל הצדדים. כל משמרת אורכת בין שלוש לארבע שעות. זה מתחיל משעות הערב ונמשך  לתוך הלילה לפעמים עד לפנות בוקר. אנחנו מקבלים נתונים מהעיריה ומהמשטרה על שעות שחשוב שמשמר השכונה יפעל בהן וככה מפעילים את המתנדבים".

בעקבות אירועים שקרו בתקופת הקורונה ומקרים של חולי אלצהיימר ואנשים דכאוניים עלה הצורך  גם בהקמת יחידה לאיתור נעדרים שנקראת אית"ן. "אנחנו עובדים על פי דרישה של משטרת ישראל", מסביר מזכרת, "ברגע שיש נעדר בגבולות העיר אנחנו מפעילים את היחידה שעובדת עם כל משמרות השכונה. לא משנה מאיזה שכונה אתה ניתן להירשם ליחידה הזאת".

נושא נוסף שעובדים עליו במרץ בשנה האחרונה בעיריית הרצליה הוא מוכנות  למצבי חירום כמו אסון טבע או מלחמת טילים שכתוצאה מהם  הרבה תשתיות לא יהיו נגישים. "אנחנו מבינים את החשיבות של זה", אומר מזכרת, "ויש לנו מתנדבים פעילים בשגרה שאנחנו יכולים להכשיר אותם להכשרות של חירום. אחת מההכשרות נקראת  סע"ר – סיוע עצמי ראשוני –  במסגרתה במשך שלושה מפגשים אנחנו מכשירים מתנדבים של משמר השכונה שיפעלו במקרי חירום. עד שגורמי החילוץ והרשויות יגיעו לאותה שכונה תהיה קבוצה של אנשים שיפעלו בשטח ויקחו את המשוכות לידיים".

ב-4.8 מתוכננת הדרכת מתנדבים חדשים למשמר השכונה  במתנ"ס נחלת עדה ברחוב אלפסי 1 בשעה שבע בערב. "נשמח מאוד לראות מתנדבים חדשים מגיעים למפגש", אומר מזכרת.  " ניתן להצטרף למשמר השכונה דרך המוקד העירוני ודרך רכזי הקהילות".


להצטרפות לקבוצות הוואצאפ של "שרון אונליין"

קבוצת הרצליה לחץ כאן

קבוצת רמת השרון לחץ כאן

קבוצת רעננה לחץ כאן

קבוצת כפר סבא לחץ כאן

קבוצת הוד השרון לחץ כאן

קבוצת כפר שמריהו לחץ כאן

קבוצת כפר יונה לחץ כאן

קבוצת נדל"ן לחץ כאן

לדף הפייסבוק של "שרון און לייין" לחץ כאן

לעמוד האינסטגרם של "שרון און ליין" לחץ כאן