רעננה מסכמת שנה של שמירה על ניקיון במרחב הציבורי. בתמיכת המשרד להגנת הסביבה, התקיימו לאורך השנה בעיר שורת אירועי ניקיון במערכת החינוך ובקהילה, במטרה להעלות את מודעות התושבים לחשיבות השמירה על ניקיון מרחב הציבורי ולצמצם פגיעה בסביבה, במים, בקרקע ובבעלי החיים.
את האירועים הובילו בעיר במשותף, יחידת הקיימות בעיריית רעננה- בהובלת רכזת החינוך, אגף החינוך, אשכול פיס, פארק רעננה, המחלקה לצעירים ונוער ועמותת "נקי", והם כללו יציאה לימי ניקיון ברחבי העיר, מבצע ניקיון בחופי השרון, סדנאות, ומערכי פעילות בבתי הספר היסודיים בעיר, לחינוך הדור הבא לערכי הקיימות.
ראש עיריית רעננה, חיים ברוידא: "רעננה עיר ירוקה בת קיימא, וככזו אנו רואים ערך חשוב בהנחלת עקרונות השמירה על איכות הסביבה בקרב התושבים והדור הצעיר בפרט. איכות החיים שלנו תלויה בנו, ואני מברך על ההיענות הרחבה של תושבי העיר לפעילות בהובלת מערכת החינוך, ועל הדור הערכי הצומח בעיר, שהקדיש עצמו לפעילות ההסברה בנושא".
בין מובילי הפעילות בעיר, שלוש קבוצות מנהיגות שהוקמו באופן ייעודי, מקרב תלמידי בתי הספר היסודי ובני הנוער בעיר, לקידום ההסברה בעירונית בנושא חשיבות השמירה על הניקיון. הקבוצות כללו ייצוג של תלמידי בתי הספר תל"י, חטיבת אלון וכן נוער מתנדב מחטיבות ותיכונים בעיר, שפעלו בשעות אחר הצהריים ובשבתות בפארק רעננה. לצורך הכשרת חברי קבוצות המנהיגות, עברו בני הנוער סדנה מעמיקה בת שמונה מפגשים בליוויו של תומר אשל מנהל עמותת "נקי", במהלכה נחשפו המשתתפים לנושא הניקיון במגוון דרכים ובאמצעות תכנים שונים. בין היתר למדו חברי הקבוצה טכניקות לעמידה מול קהל והתנסו בכלים להצגת הנושא לתלמידים צעירים בבתי ספר יסודיים, לתושבים במרחבים ציבוריים, לנופשים בפארקים עירוניים וגם במעגלים החברתיים והמשפחתיים הסובבים אותם.
במסגרת ההכשרה רכשו התלמידים כלים לחיים- כיצד ניגשים לשוחח עם אנשים בצורה נכונה, עד כמה חשובה ההתעניינות בצד השני ליצירת שיח מקרב, איך מעבירים מסרים בצורה נעימה ולא דרשנית וטיפים וכלים נוספים לדיבור מול קהל. בסיום הסדנה, התנסו חברי הקבוצה באופן ישיר בהסברה כך שרכשו ביטחון ביכולת שלהם לפעול ללא הנחייה חיצונית, ואף לקחו חלק בסרטון הסברה בנושא שמירה על הניקיון שצולם לטובת תושבי רעננה.
מגוון פעילויות בבתי הספר היסודיים
מעבר לפעילות קבוצות המנהיגות, התקיימו בעיר שורת פעילויות הסברה בבתי הספר היסודיים בעיר, בנושא חשיבות השמירה על הניקיון במרחב הציבורי, ושיאן ביציאה ליום ניקיון בסביבת בתי הספר ובשטחים הפתוחים בעיר. בין היתר התמקדו הפעילויות בהבדלים בין מרחב פרטי למרחב ציבורי, ליצירת ההבנה אודות חשיבות שמירת הניקיון גם במרחב הציבורי וכן כללו תכנים בנושא מבוא לאקטיביזם במטרה להתחיל תהליך כיתתי של התחייבות לשמירה על הניקיון ולאפשר להם להפוך לשגרירים צעירים בנושא. כל השעורים הועברו על ידי מנהל עמותת "נקי" תומר אשל בזום או באופן פרונטלי.
פעילות נוספת התקיימה בתנועת הנוער מחנות העולים, שכללה מערך הסברה בנושא השמירה על הניקיון ואיכות הסביבה, בהובלת יחידת הקיימות העירונית, ובסיומה מבצע ניקיון של החניכים במחנה ובסביבתו. משבר הקורונה שליווה את מכלול הפעילות החינוכית והקהילתית בעיר במכלול תחומי החיים, נתן אותותיו גם בתחום השמירה על הניקיון, בין היתר בקיום חלק מהתכנים העיוניים בנושא ההסברה באמצעות הזום, וכן בפיצול הפעילויות ומבצעי הניקיון למספר אירועים, כחלופה ליום ניקיון מרוכז.
פעילות בבית ספר. שומרים על רעננה נקייה
ענת חן, רכזת חינוך לקיימות בבתי הספר עיריית רעננה, מרחיבה בנושא: "דווקא אתגרי הקורונה אפשרו לנו גמישות ויכולנו להגשים חלומות כמו הקמת קבוצות מנהיגות הנוער להסברה בנושא שעשו עבודה מדהימה גם בהדרכת תלמידים נוספים במודל " תעבירו את זה הלאה" וגם באמצעות הסברה לנופשים בפארק רעננה. אני בטוחה שהתלמידים הבינו שהאחריות לשמירה על הניקיון נמצאת ממש בידיים שלהם- הם יכולים למנוע מהפסולת להגיע לים ולזהם את המים, הקרקע ולפגוע בבעלי החיים בעיר ובשטחים הפתוחים- פשוט מתחילים בתשומת לב, ממשיכים באכפתיות ומסיימים בלקיחת אחריות- כל אחד על סביבתו".
תגובות